Gecontesteerd Drongenplein valt in de prijzen: "Het plein straalt totale rust uit"

Het volledig vernieuwde Drongenplein in het centrum van de Leiegemeente is in de prijzen gevallen. Het plein, voorheen een veredelde parking, maar nu een groene oase van rust, is bekroond met de publieksprijs Publieke Ruimte. “Toch blijven we met een zeer dubbel gevoel achter”, zeggen de lokale handelaars, die drie jaar geleden nog massaal protesteerden tegen de herinrichting.

Het Drongenplein was samen met de Reep een van de zes genomineerde Vlaamse sites die kans maakten op de publieksprijs Publieke Ruimte, een award uitgereikt door de Voetgangersbeweging. Elk jaar nomineert een jury zes projecten die ‘een duidelijke meerwaarde betekenen voor de inwoners’. Er werd massaal gestemd en het heraangelegde Drongenplein kwam als winnaar van de Publieksprijs uit de bus.

Heerlijk relaxen

“De prijs is zeker terecht”, vertelt Annemie, een trotse buurtbewoonster. “Het is hier een zeer mooie, rustgevende plek met veel groen. Ik begrijp dus maar al te goed dat er heel veel Gentenaars op deze plaats gestemd hebben. Met het mooie weer zie je hier veel mensen genieten op het gras.” Fietser Erik treedt haar bij. “Na een mooie wandeling of fietstocht is het hier ideaal om te relaxen. Echt de max! En die bankjes zitten echt goed.” Simonne en haar man kwamen zelfs speciaal van Torhout naar Drongen afgezakt voor een fotozoektocht en kwamen even op adem op een van de vele bankjes. “Het plein straalt totale rust uit. Je kan hier bij wijze van spreken een hele namiddag zitten, rustig een boek lezen en niet gestoord worden. Ik vind het hier erg aangenaam.”

Tomaten gooien

Toch leidde de heraanleg van het plein tot heel felle protesten, waarbij zelfs gedreigd werd om met tomaten te gooien naar schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen). Vroeger was het plein een veredelde grote parking, waar tientallen wagens konden parkeren. Dat die parkeerplaatsen moesten verdwijnen voor een grote groenzone was niet naar de zin van lokale handelaars. Een petitie en juridische stappen leverden uiteindelijk niks op. 

“Het is een erg dubbel verhaal”, klinkt het bij verschillende ondernemers uit de buurt, die anoniem willen blijven. “Natuurlijk vinden we al dat groen mooi. Maar wij merken het toch aan onze omzet. We zien een pak minder klanten, gewoon al omdat ze nergens hun auto kwijt geraken. Kon de stad niet een deel van het plein als parking voorzien?” Nu zijn er nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, waar je ook nog eens een parkeerschijf voor 30 minuten mag leggen. 

Het is een erg dubbel verhaal. Natuurlijk vinden we al dat groen mooi. Maar wij merken het toch aan onze omzet. We zien een pak minder klanten, gewoon al omdat ze nergens hun auto kwijt geraken. 

Lokale handelaars

De handelaars vinden dat ze onvoldoende gehoord werden. Toch ziet schepen Watteeuw dat anders. “Het Drongenplein is een mooi voorbeeld van hoe we samen met bewoners tot een gedragen en gedurfd ontwerp kunnen komen. Via open ontwerpateliers en klankbordgroepen hebben de bewoners de tekenpen kunnen vasthouden. We hebben met deze heraanleg de kwaliteit van de publieke ruimte sterk verbeterd, voor bewoners, maar ook voor bezoekers.”

Meest gelezen