Enkele kerken in Diest krijgen nieuwe bestemming: "Geen supermarkt, maar waarom geen kindercrèche?"

In Diest en de deelgemeenten krijgen verschillende kerken een nieuwe functie. De stad gaat samen met het kerkbestuur en de inwoners op zoek naar manieren om de kerkgebouwen een nieuwe invulling te geven. "Het is vooral belangrijk dat die nieuwe functie goed aansluit op wat er nodig is op die plek in de stad", vindt schepen van Dorpsontwikkeling en Erediensten Monique De Dobbeleer (DDS).

Het stadsbestuur start in september met een project om de stad klaar te maken voor de toekomst. De stad is nu al eigenaar van een aantal kerken en staat in voor het onderhoud van de gebouwen. "Het zijn mooie gebouwen die een belangrijke plek innemen in onze stadskern en de dorpen. Daarom willen we samen met het kerkbestuur en een gespecialiseerde organisatie op zoek naar een passende, nieuwe functie", aldus De Dobbeleer. 

Meerwaarde voor het dorp

In sommige kerken zullen er ook na de bestemmingswijziging nog erediensten kunnen doorgaan. Andere gebouwen krijgen dan weer een definitieve nieuwe invulling. Momenteel liggen alle opties daarvoor nog open. "Het zijn geen evidente gebouwen om daar eender wat in onder te brengen. En het moet ook passen in de stad met respect voor de erfgoedwaarde. Een supermarkt bijvoorbeeld zie ik niet echt zitten. Maar horeca of een andere soort van ontmoetingsplaats kan wel. Wie weet kan er in één van de kerken wel een woonproject komen. Of waarom kunnen we er geen kinderopvang in organiseren?"

Op de lange baan

De aankondiging van het stadsbestuur oogst felle kritiek van ondermeer oppositiepartij Groen. "Het lijkt nu alsof ze nu meteen beginnen werken aan de herbestemming van de kerken, maar dat is maar schijn", waarschuwt gemeenteraadslid David Celis (Groen). "Het idee om de kerken een andere functie te geven, ligt al jaren op tafel. Maar telkens wordt de hete aardappel doorgeschoven naar het volgende stadsbestuur. Dat is een traditie geworden in Diest. Ook nu weer: ze nemen twee jaar lang de tijd om na te denken. Waarom moet dat zo lang duren? En intussen moet de Diestenaar nog eens betalen voor een dure studie ook", aldus Celis.

Buurtbewoners krijgen binnenkort inspraak over de herbestemming van de kerken. Ten laatste over twee jaar wil de stad met concreet uitgewerkte plannen aan de slag gaan. "Het is echter te verwachten dat pas in de volgende legislatuur gestart kan worden met de eventuele realisatie van de voorkeursscenario's", klinkt het in het verslag van de gemeenteraad.

Meest gelezen