Hoe bereiden Gentse cinema's zich voor op de heropening? Bekijk hier het overzicht

Zowel Kinepolis als Sphinx Cinema bereiden zich voor om op 9 juni opnieuw mensen te ontvangen in hun bioscoopzalen. De filmzalen van Studio Skoop blijven daarentegen nog dicht tot september. "De mondmaskerplicht houdt ons tegen. Dat is totaal van de pot gerukt", zegt uitbater Walter Vander Cruysse.

Binnen anderhalve week, op 9 juni, mogen cinema’s hun deuren opnieuw openen voor filmliefhebbers. Ook in Gent bereiden cinema’s zich voor om vanaf dan weer mensen te ontvangen. Kinepolis Gent laat weten dat mensen kaartjes kunnen kopen om vanaf 9 juni naar de film te gaan. De bioscoopketen vermoedt dat het ongeveer een derde van zijn zaalcapaciteit zal kunnen benutten, want er moeten telkens 2 plaatsen en links en rechts van de bubbels vrijgehouden worden. De ticketprijzen gaan licht omhoog, met zo’n 30 eurocent per kaartje.

Opnieuw films programmeren

Ook de Gentse filmzalen van Cinema Sphinx heropenen op 9 juni. Ondanks de beperkte capaciteit, kijken ze daar hard naar uit. "Het is natuurlijk niet leuk om een gedeelte van je zitplaatsen niet te kunnen verkopen, maar langs de andere kant zijn we blij dat we terug kunnen programmeren en films aanbieden", zegt zaakvoerder Patrick Deboes. "We kiezen voor een verstandige aanpak in die zin dat we de regels strikt gaan naleven, maar het moet natuurlijk ook wel gezellig blijven."

Het is absurd dat mensen zonder mondmasker op café mogen, maar in de cinemazaal er wél een moeten dragen 

Walter Vander Cruysse, uitbater van Studio Skoop

Studio Skoop daarentegen zal pas in september weer open gaan. De uitbater vreest dat de opening samen met de komende versoepelingen voor een derde sluiting zal zorgen. "We willen het café en de cinema gelijktijdig openen en omdat ons café toch vierkant draait in de zomermaanden, hebben we besloten om pas in september open te gaan", klinkt het bij uitbater Walter Vander Cruysse.

Ook de mondmaskerplicht houdt Studio Skoop tegen. "Ik vind dat totaal van de pot gerukt. Toen men dat vorige zomer heeft ingevoerd, is het bezoekersaantal gewoon in elkaar gestort. Het was eigenlijk absurd, want in het café mochten de mensen zonder mondmasker recht tegenover elkaar zitten en met elkaar babbelen. En in de cinema waar iedereen zwijgt en recht voor zich uitkijkt, moest iedereen wél een mondmasker dragen."

Meest gelezen