Een Nederlandse legerhelikopter aan het werk tijdens de grote brand in Brecht, eind april.

Komt er een algemeen rookverbod in Vlaamse natuurgebieden? Minister Demir laat het onderzoeken

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) laat onderzoeken of er tijdens droge periodes een algemeen rookverbod kan komen in alle Vlaamse natuurgebieden om grote natuurbranden te vermijden. Als het er komt, zou het rookverbod betrekking hebben op zowat 100.000 hectare natuur: "Het is de logica zelve dat we heel voorzichtig zijn als het gaat over vuur maken en roken."

Momenteel mag er geen vuur gemaakt worden in natuurgebieden van het Vlaams Agentschap Natuur en Bos. Demir wil dat verbod uitbreiden naar alle natuurdomeinen en wil er tegelijk een algemeen rookverbod aan koppelen. De minister heeft een onderzoek opgestart om te kijken wanneer het rookverbod effectief zou moeten gelden, maar het zou sowieso van toepassing zijn op droge periodes. 

"We hebben te maken met heel veel droge periodes de laatste jaren en hebben toch wel wat incidenten meegemaakt", verwijst Demir naar verschillende heide- of bosbranden in Vlaanderen, waaronder de recente brand in Brecht. 

"Het is de logica zelve dat we heel voorzichtig zijn als het gaat over vuur en als het gaat over roken. Ik onderzoek nu hoe we dat moeten doen, in welke periodes, en daarna zal het naar de regering gaan om het te bespreken. Want dat we moeten handelen, lijkt mij logisch. We hebben al heel weinig natuur in Vlaanderen, dus we moeten alles op alles zetten om die ook voldoende te beschermen." 

Bekijk hier het verslag uit “Het journaal 13u”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen