Radio 2

Laatste amfibieboot aan onze kust gaat volgende week definitief aan wal

Amfibieboot "De Normandie" zal komende zomervakantie niet meer uitvaren in Nieuwpoort en De Panne. Zondag maakt het schip zijn laatste vaart en dan gaat het aan wal. De uitbaters hadden het de voorbije maanden moeilijk door corona, maar ook de steeds strenger wordende veiligheidsvoorschriften hebben hen doen besluiten om te stoppen.

Amfibieboot "De Normandie" heeft een lange geschiedenis. Oorspronkelijk was het een legervaartuig dat in de Tweede Wereldoorlog ingezet werd om manschappen en materiaal gemakkelijk aan land te krijgen. Na de oorlog lieten de geallieerden de schepen achter, op verschillende plaatsen in Europa en werden ze gebruikt voor de visserij, maar vaak ook voor het toerisme. Er werden rondvaarten mee georganiseerd. Wat het schip zo bijzonder maakt, is dat het zowel kan varen als rijden, wat zelfs vandaag nog voor veel verwondering zorgt. 

Maar "De Normandie" is oud en de veiligheidsvoorschriften worden steeds strenger. "Het is eigenlijk een combinatie van redenen die ons heeft doen beslissen om te stoppen", zegt eigenaar Rik Vandewalle. "Ik heb het over de strengere voorschriften, maar ook de coronacrisis en de zandopspuitingen."

Eigenaar Rik Vandewalle neemt ons mee voor een laatste ritje op De Normandie (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Van tochtjes met Sint tot asverstrooiing op zee

Rik nam "De Normandie" 10 jaar geleden over en beleefde in die periode fantastische avonturen. "In het voorjaar en het najaar deden we vooral zeeklassen. Tijdens de zomermaanden gingen we op tocht met de badgasten. Maar we hebben ook een paar keer de Sint aan boord gehad, we deden asverstrooiingen op zee, huwelijken en werden zelfs eens ingezet voor een huwelijksaanzoek. Dat was super. Het waren twee mannen en de ene zat bij ons op de boot, toen zijn toekomstige met een ander bootje kwam aangevaren."

De meest memorabele uitvaart, volgens Rik, was met een groep schoolkinderen en hun directrice. "Plots hoorde ik achteraan op de boot paniek uitbreken. De handtas van de directrice bleek in zee gevallen te zijn. Ik wou eigenlijk zo snel mogelijk terug aan land, omdat de kinderen door al het tumult wat overstuur leken. Maar die directrice wou per se op zoek naar haar handtas. Toen ik hoorde dat daar ook het geld in zat om mij te betalen, heb ik maar geluisterd. We hebben de handtas uiteindelijk ook teruggevonden. Ze lag te drijven op zee."

Een derde leven?

Wat de toekomst brengt voor "De Normandie" is onduidelijk. Stilletjes hoopt Rik dat iemand het schip zal overnemen om er toch nog tochten mee te organiseren, of dat het minstens ergens in een museum terecht zal komen. "Die amfibieboten zijn echt wel een bijzonder stukje toeristische geschiedenis. 70 jaar hebben ze hier voor onze kust gevaren. 20 jaar geleden was er in bijna elke kustgemeente nog een. Maar toen is het snel achteruit gegaan. Tot 5 jaar geleden was er nog één andere amfibieboot, in Blankenberge, maar die eigenaars zijn ermee gestopt. Nu houden ook wij er ook mee op."

Radio 2

Meest gelezen