Lize Broekx op koers richting Tokio: “euforie van plaatsing voor de spelen al lang weggeëbd”

Kajakkers Lize Broekx en Hermien Peters, beiden uit Pelt, weten al sinds 2019 dat ze geplaatst zijn voor de olympische spelen in Tokio. Toen was er euforie, maar die is intussen weg. De zekerheid dat ze erbij zullen zijn geeft wel gemoedsrust. We belden haar even op tijdens een trainingskamp in Frankrijk.

Het moet wat met het water in de Dommel te maken hebben want Lize Broekx en Hermien Peters zijn beiden afkomstig van Pelt, samen noemen ze zich de red torpedoes. Als duo zijn ze geplaatst voor de olympische spelen, en dat weten ze al een tijdje: “We zijn nu bijna twee jaar geleden geselecteerd. Het voordeel is dat je alles heel goed kan voorbereiden en plannen. Je moet niet meer stressen over de selectie. Het nadeel is dat de euforie die bij de selectie hoort intussen weg is. Dan heb je toch een ander gevoel.”

Erkenning

Voor het grote publiek raakte Lize Broekx pas echt bekend bij haar deelname aan de containercup. “Waanzinnig hoeveel berichten ik toen heb gekregen. Dat was heel plezant. Maar ergens zou je die erkenning natuurlijk ook willen krijgen voor je echte sportprestaties maar kajak is niet zo een bekende sport. Anderzijds ben ik ook blij dat we niet op dezelfde manier met de media moeten omgaan zoals voetballers of bekende wielrenners.”

Onzekerheid

De aanloop naar de spelen zit ook vol onverwachte wendingen. Normaal gezien zouden Lize Broekx en Hermien Peters begin juni naar Duisburg trekken voor het EK. “Maar dat zal dus niet lukken. Het EK is last minute verplaatst naar Poznan want in Duisburg kon het niet door coronarestricties.” Het is illustratief voor de situatie in veel sporten. Toch wil Lize Broekx daar niet te veel mee bezig zijn. “Ik hou me alleen maar bezig met de zaken waar ik zelf impact op heb. We moeten zorgen dat we fysiek klaar zijn voor de spelen. De rest is afleiding dus ik volg de coronadiscussies over de spelen niet. En als onze voorbereiding goed loopt mikken we op een finaleplaats.”

Meest gelezen