Radio 2

Londerzeelse marktkramers smeken om hun markt weer te verhuizen: “Ik verlies meer dan 50 procent omzet”

De marktkramers in Londerzeel willen dat hun markt weer verhuist naar het plein aan de kerk. Door corona moesten ze uitwijken naar het Heldenplein, zo’n 200 meter verder. Sindsdien is de verkoop van de marktkramers sterk teruggelopen.  

“Wij willen zo snel mogelijk terug rond de kerktoren staan, we hebben allemaal zwaar omzetverlies”, klinkt het bij de Londerzeelse marktkramers. Door corona wordt de dinsdagmarkt al meer dan een jaar opgesteld op het Heldenplein. Daar is meer plaats voor de markt en kunnen de coronamaatregelen beter nageleefd worden. 

Te weinig parking

Dirk Van den Abbeele (62) verkoopt al veertig jaar artisanale hamburgers op de markt. “Met het begin van de coronamaatregelen is de markt verhuisd, sindsdien zie ik mijn omzet hard dalen. Ik doe verschillende markten en die van Londerzeel was vroeger mijn beste markt. Nu is ze mijn slechtste. Ik verlies meer dan 50 procent omzet. Als het zo blijft, dan kom ik niet meer in Londerzeel en er zijn ook andere marktkramers die zullen afhaken.”

Volgens de marktkramers zijn er meerdere redenen voor de tegenvallende bezoekersaantallen en verkoopcijfers. "Er is minder parking dan toen de markt rond de kerktoren stond”, zegt Van den Abbeele. “Drie vierde van de marktbezoekers zijn gepensioneerden. Die kunnen niet heel ver te voet gaan." Verder zou de markt ook minder zichtbaar zijn dan in het centrum, en ligt de huidige locatie te ver van de horeca.

Overleg

“Woensdag 9 juni is er overleg met de handelaars en marktkramers voorzien”, zegt schepen van Lokale Economie Veerle Pas (CD&V). “We gaan overleggen met alle betrokkenen en kijken welke de beste locatie is, we hebben daarvoor plannen uitgetekend. Ik begrijp dat dit wel leeft in Londerzeel.”

Meest gelezen