MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez maakt regeringskwestie van benoeming vrouw met hoofddoek

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez vindt het niet kunnen dat staatssecretaris van Gelijke Kansen en Diversiteit Sarah Schlitz (Ecolo) een vrouw met hoofddoek heeft benoemd tot regeringscommissaris bij het Instituut voor Gelijkheid van Mannen en Vrouwen. Hij vindt dat indruisen tegen het neutraliteitsbeginsel. Schlitz zegt dat Haouach is gekozen op basis van haar kwaliteiten. Politiek journalist Ivan De Vadder is niet verbaasd dat de hoofddoekendiscussie net nu weer opduikt.

Na het gekrakeel in Brussel over het al dan niet aanwerven van een vrouw met hoofddoek door de MIVB in Brussel kaart MR-voorzitter Bouchez een nieuwe hoofddoekenkwestie aan, deze keer op nationaal niveau. Hij wil dat de aanduiding van Ihsane Haouach als regeringscommissaris wordt besproken in de federale regering. 

Waarom is Georges-Louis Bouchez (MR) zo tegen de hoofddoek in het openbare domein gekant? Hij legt het uit in dit fragment in "Terzake" (lees eronder voort):

Videospeler inladen...

Daarbij werpt hij zich op als verdediger van het principe van de neutraliteit van de overheid. 

"De benoeming van een mevrouw die een religieus teken draagt als regeringscommissaris bij het instituut voor gelijkheid tussen vrouwen en mannen druist volledig in tegen het principe van de neutraliteit van de staat", twittert hij. Met het dragen van een hoofddoek op zich heeft Bouchez geen probleem, maar dat is volgens hem een individuele vrijheid.

Lees voort onder de tweet.

Voor de MR-voorzitter kan het niet dat de neutraliteit van de overheid in het gedrang komt "om tegemoet te komen aan het communitarisme van partijen die kiezers willen charmeren", een uithaal naar staatssecretaris Schlitz (Ecolo). "Wat moet een vrouw die een islamitisch regime is ontvlucht niet denken als ze ziet dat de Belgische staat in zo’n instituut niet neutraal is vertegenwoordigd?", vraagt hij zich af.

Hoe dan ook zet Bouchez hier niet alleen Ecolo onder druk, maar ook de andere partijen in de Vivaldi-coalitie, die tot nu toe niet helemaal op dezelfde lijn zitten. 

CD&V ziet geen graten in regeringscommissaris met hoofddoek

CD&V-voorzitter Joachim Coens heeft er geen probleem mee dat de pas aangeduide regeringscommissaris bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM), Ihsane Haouach, een hoofddoek draagt. "Ze heeft de vrijheid om  haar keuze te maken hierin. Ik begrijp het probleem niet", aldus Coens.

"Levensbeschouwelijke symbolen horen voor ons niet enkel in het privé-leven thuis, maar ook in het publieke leven", luidt het. CD&V wil geen algemeen verbod op levensbeschouwelijke symbolen in het onderwijs en in de openbare diensten, behalve in gezagsfuncties, zoals rechters, politiemensen en militairen. 

"Geen enkel persoon is immers neutraal. Iedereen heeft politieke, filosofische of religieuze overtuigingen. Daar is niets mis mee en dat mag dus tot uiting komen", luidt het op de Wetstraat 89. Wel eist de partij te allen tijde de neutraliteit van de geleverde diensten, zodat iedereen een gelijke behandeling krijgt. Politiek verkozenen zijn voor de partij per definitie niet neutraal en kunnen dus nooit onderworpen worpen aan een verbod.

Ivan De Vadder: "Logisch dat hoofddoekendiscussie nu weer opduikt"

Politiek journalist Ivan De Vadder is niet verbaasd dat de discussie over de hoofddoek weer oplaait. "De coronacrisis heeft een soort warm deken over de politiek gelegd", zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Iedereen was eensgezind om de crisis aan te pakken, alle mogelijke tegenstellingen in de politiek of de samenleving zijn een stuk bevroren."

"In 2019 was migratie hét politieke thema. Dan zeg je in een adem integratie en daarvan is het hoofddoekendebat een symbool. Het is wat mij betreft logisch dat het weer opduikt, al speelt Bouchez een belangrijke rol daarin. Het debat over de MIVB woedt in Franstalige België al twee weken. Omdat een voorzitter van een partij in de federale regering het naar voren schuift, beginnen wij het uit te spitten."

"In het Brussels Gewest zit de MR in de oppositie. De beslissing over de MIVB kan de partij niet beïnvloeden. Daarom heeft hij met de federale regeringscommissaris die eveneens een vrouw is die een hoofddoek draagt, een omweg gevonden om de discussie naar het federale niveau te tillen waar zijn partij wél in de regering zit, net als de partijen die in de regering van het Brussels Gewest zitten."

"De regeringscommissaris is geen werknemer. Bij werknemers gelden reglementen, arbeidscontracten, deontologische codes en zo meer. Hier gaat het om een benoeming en dan is dat niet van tel. In de politiek speelt het natuurlijk wél een rol. Je krijgt reacties van de N-VA en Vlaams Belang die tegen de benoeming van een vrouw met een hoofddoek zijn." 

"Voorzitter Joachim Coens van CD&V springt dan weer voor haar in de bres, terwijl zijn partijgenoot Hendrik Bogaert voor een verbod op hoofddoeken in openbare ruimtes pleit. Voorzitter Conner Rousseau van Vooruit heeft onlangs gepleit voor een verbod op hoofddoeken tot de leeftijd van 16." 

"Veel partijen zitten gewrongen met de kwestie, behalve Vlaams Belang. Voorzitter Tom Van Grieken deed dit weekend een heel ongelukkige uitspraak in De Tijd, waarbij hij stelde dat het Christelijke, het Vlaamse én het blanke prioritair zouden moeten zijn in de samenleving. Die discussie is nu van de baan en de partij kan zich volop op de nieuwe discussie storten."

Beluister hier het gesprek met Ivan De Vadder in "De wereld vandaag":

©2018 - Neil Van Craeynest

Meest gelezen