Na 10 jaar weer Reiefeesten in Brugge: "We gaan voor een moderner concept"

Binnen 2 jaar komen de Reiefeesten terug naar Brugge. De laatste editie dateert ondertussen van 8 jaar geleden. Er wordt wel met een volledig nieuw concept gewerkt: het wordt eerder een podiumkunstenfestival in plaats van een parcours met historische taferelen. 

In 2023 zullen er in Brugge voor het eerst in 10 jaar weer Reiefeesten worden gevierd. De Reiefeesten waren een Brugse traditie op en rond de kanalen in de stad. Er werden historische taferelen getoond, maar in 2013 werd de stekker eruit getrokken, na 50 jaar. Voorlopig blijkt nu, want er komt een nieuwe editie in 2023, die wel een andere naam krijgt: "Het Reiefestival". 

Niet meer van deze tijd

Niet enkel de naam wordt anders, de organisatoren kiezen ook voor een ander concept. "De Reiefeesten hebben een belangrijke plaats in onze geschiedenis", vertelt Lieve Moermans van Brugge Plus. "Maar de laatste edities van het evenement waren eigenlijk niet meer van deze tijd. We zijn daarom op zoek gegaan naar een hedendaags alternatief. Geschiedenis en erfgoed zullen nog steeds een belangrijke inspiratiebron zijn, maar de kunstenaars met wie we samenwerken zullen daar een eigen invulling aan mogen geven. Het gaat dan om theatermakers, maar ook choreografen, componisten of mensen uit de circuswereld." 

Artiesten die aan het festival willen deelnemen kunnen nu al een aanvraag indienen. De bedoeling is het Reiefestival om de 3 jaar te organiseren. 

Meest gelezen