Radio 2

Nathalie Clauwaert uit Ronse wordt algemeen directeur van de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond 

In oktober 2021 zal Nathalie Clauwaert uit Ronse Jos Smets opvolgen als algemeen directeur bij Belgian Cycling, beter bekend als de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond (KBWB). Zo is ze een van de weinige vrouwen op zo'n hoge positie in de wielerwereld. "We moeten verder werken aan een modernere wielerfederatie", zegt Clauwaert. 

Nathalie Clauwaert is al een tijdje lid van het directiecomité van de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond, als personeels-, event- en administratieverantwoordelijke, maar vanaf oktober wordt ze algemeen directeur. "Er zijn heel veel mensen met wie ik de komende maanden wil gaan samenwerken", legt Clauwaert uit. "Ik wil ieders kant van het verhaal bekijken."

Ik ga zeker mijn best doen om tot een coherent verhaal te komen, ook in de komende jaren

Nathalie Clauwaert, toekomstig algemeen directeur van Belgian Cycling

Naar stakeholders luisteren

Nauw samenwerken lijkt een grote factor te zijn in de toekomstvisie van Clauwaert voor de KBWB. "Er zijn wel wat uitdagingen", geeft ze toe. "Ik denk dat we met verschillende stakeholders moeten samen zitten en oor hebben voor iedereen: voor renners, ploegen, maar ook voor clubs met hun eigen werking en jeugdrenners."

Blik op de toeschouwers

De komende maanden wordt ook gekeken naar de coronapandemie en hoe die verder evolueert. "De organisatie van een Belgisch Kampioenschap wielrennen is zoals een fietsketting: het gaat over alle schakels zoals vrijwilligers, de bestuursleden, over de mensen van Belgian Cycling en de sponsors", legt Clauwaert uit. "Bovenal kijk ik uit naar de toeschouwers, die al maanden thuiszitten en voor hen willen we alles snel terug op de rails krijgen." 

We hopen dat we binnenkort gewoon weer massaal langs de weg kunnen gaan staan

Nathalie Clauwaert, toekomstig algemeen directeur van Belgian Cycling

Herlancering

Met de KBWB werken ze toe naar de heropstart van het wielrennen en de wedstrijden. "Die relance zal zeker een van de speerpunten worden", vertelt ze. "Een koers vraagt toeschouwers en dat liefst rijen dik, maar nu moeten we daar met voorzichtigheid mee omspringen." Voor het Belgisch Kampioenschap in Waregem eind juni zal er gewerkt worden met een systeem van bubbels, maar bij eventuele versoepelingen kan er snel geschakeld worden. 

Meest gelezen