Arie Kievit

Natuurcentrum roept op om plantenziekten in je tuin te melden: "Bij plaag moeten veel planten weg"

Het Proefcentrum voor Sierteelt (PCS) uit Destelbergen, Het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) en Natuurpunt roepen mensen op om plantenziekten op te sporen en deze te melden. Zo kan er snel ingegrepen worden als er sprake is van een plaag. "Het niet melden van een plaag kan grote gevolgen hebben", zegt onderzoekster Hanne Denaeghel.

Mensen die vreemde vlekjes, insecten of schimmels opmerken bij planten in hun tuin kunnen dat vanaf nu melden via waarnemingen.be. Daarvoor werkt het Proefcentrum voor Sierteelt (PCS) in Destelbergen samen met Het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) en Natuurpunt. Zij kunnen achterhalen of je planten een onbekende ziekte hebben. 

Denk bijvoorbeeld aan de plantenziekten die buxusmotten hebben veroorzaakt

Onderzoekster Hanne Denaeghel

Het centrum hoopt zo om mensen in te schakelen in hun strijd tegen uitheemse plantenziekten. Dat zijn ziekten die komen uit landen buiten de Europese Unie. "Denk bijvoorbeeld maar aan de buxusmot", zegt onderzoekster Hanne Denaeghel. "Als men zo’n invasieve ziekte of plaag kan detecteren wanneer hij nog maar net in Vlaanderen is gearriveerd en  nog geen grote populaties heeft opgebouwd, dan is de bestrijding veel eenvoudiger met veel minder ingrijpende gevolgen."

Schade kan groot zijn

Denaeghel wijst er op dat de schade door zieke planten groot kan zijn voor onze tuinen. "Het niet melden kan erge gevolgen hebben. Als je een plantenziekte of plaag te laat spot, dan kan dat inhouden dat alle planten, die besmet zijn door de ziekte of plaag, binnen een bepaalde straal van enkele kilometers rond die uitbraak verwijderd moeten worden."

Mensen mogen plantenziekten ook melden wanneer ze bijvoorbeeld rondwandelen in een bos. "Zij kunnen van de app waarnemingen.be gebruikmaken om op te zoeken wat ze denken gezien te hebben. Dat kan gaan over insecten, schimmels, bacteriën of virussen met herkenbare symptomen. Na identificatie kunnen zij een melding maken van hun vondst", klinkt het bij ILVO.

Meest gelezen