De Westerbegraafplaats in Gent, waar de feiten zich zouden hebben afgespeeld.

5 verdachten opgepakt voor misbruik van 14-jarig meisje uit Gavere dat nadien uit het leven stapte

In Oost-Vlaanderen zijn 3 minderjarigen en 2 meerderjarigen opgepakt omdat ze een 14-jarig meisje uit Gavere verkracht zouden hebben, dat enkele dagen later uit het leven stapte. Haar vader getuigt daarover in Het Nieuwsblad. Het parket is karig met commentaar, vanwege de delicate aard van de zaak. De 5 verdachten zouden ook beelden gemaakt hebben van de aanranding en die gedeeld hebben op sociale media. 

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan bellen naar het gratis nummer 1813 of surfen naar www.zelfmoord1813.be.

Heb je nood aan een gesprek? Dan kan je terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106 of via chat op www.tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via awel.be.

Zo'n twee weken geleden zou een minderjarig meisje uit Gavere op de Westerbegraafplaats in Gent het slachtoffer geworden zijn van misbruik. Het meisje zou zijn aangerand en verkracht door drie minderjarigen en twee meerderjarigen. De vijf zouden tussen de 15 en de 19 jaar oud zijn. De tieners zouden van de feiten ook beelden hebben gemaakt, en die hebben verspreid via de sociale media. Het meisje zou die beelden ook gezien hebben. Enkele dagen later stapte ze uit het leven. Haar vader doet zijn verhaal in Het Nieuwsblad.

3 minderjarigen

Omdat de zaak erg delicaat is, geeft het parket van Oost-Vlaanderen weinig commentaar. Het kan wel bevestigen dat er een onderzoek is naar feiten die zouden hebben plaatsgevonden vóór de dood van een meisje. 

"Het parket is bijzonder karig met informatie", meldt Caroline Van den Berghe over de laatste stand van zaken in "Het journaal":

Videospeler inladen...

 Volgens het Nieuwsblad - en dat verneemt ook onze redactie - gaat het om een onderzoek naar verkrachting, aanranding van de eerbaarheid, en het nemen en verspreiden van foto's die de persoonlijke integriteit in gevaar kunnen brengen. En dat met de verzwarende omstandigheid dat de feiten tot de dood van het slachtoffer hebben geleid. Dat laatste betekent dus dat het gerecht onderzoekt of er een link gelegd kan worden tussen de zelfdoding en de feiten. Dat kan leiden tot zwaardere straffen. 

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) roept ondertussen op om altijd een klacht in te dienen als je slachtoffer van seksueel geweld bent geweest.

"Oproep aan alle slachtoffers van dergelijke feiten, weet dat justitie dit bijzonder ernstig neemt. Onze mensen staan klaar om slachtoffers op te vangen", zegt minister van Justitie Van Quickenborne:

Videospeler inladen...

Verder kan het parket nog kwijt dat de drie minderjarigen in een instelling zijn geplaatst en de twee meerderjarigen zijn aangehouden. Die laatsten moeten morgen voor de raadkamer komen.

Child Focus: "Praat erover"

Het zou hier gaan om verkrachting, wat op zich al strafbaar is. Maar de daders zouden ook beelden gemaakt hebben van hun daden en die verspreid hebben op sociale media. "Het aantal dossiers bij Child Focus over online seksuele uitbuiting is met 65 procent gestegen sinds het begin van de coronacrisis", aldus Niels Van Paemel van Child Focus in "De ochtend" over de bredere problematiek van het verspreiden van seksueel getinte beelden. VRT NWS berichtte twee weken geleden ook al (naar aanleiding van datzelfde jaarrapport) dat de seksuele uitbuiting van kinderen met 47 procent was gestegen.

"Het gaat over onwezenlijke feiten. Dat is al voor een volwassene zo, laat staan voor een minderjarige", analyseert Niels Van Paemel  van Child Focus in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Wie zelf slachtoffer is van online seksuele uitbuiting of dergelijke beelden ziet circuleren, kan daarvan melding maken bij onder andere Child Focus. Child Focus kan contact opnemen met socialemediabedrijven om te proberen de beelden offline te halen.

"We moeten ten eerste ervoor zorgen dat die beelden niet circuleren. In het geval van verkrachting is het heel duidelijk (...) dat kan niet en is het ergste wat er kan gebeuren (...) maar als het gaat over intieme beelden die iemand zelf deelt en die daarna zonder goedkeuring verspreid worden, moeten we ook altijd de oorspronkelijke verspreider en slachtoffer in het achterhoofd houden", aldus Van Paemel als hij het luik over de verspreiding op sociale media breder trekt. "Als leerkrachten of ouders dan gaan zeggen, "het is je eigen schuld", dan gaan kinderen er ook niet over willen praten. We moeten zorgen dat ze een vertrouwenspersoon vinden."

Herbeluister hier het gesprek met Niels Van Paemel uit "De ochtend" en lees daaronder verder:

Los van het feit dat verkrachting op zich al een strafbaar feit is: wat kan je doen als er ongewenst foto's of filmpjes van jezelf circuleren, krijg je die nog van het internet? "We kunnen geen loze beloftes doen, maar Child Focus heeft veel contacten met heel wat socialemediabedrijven die de beelden kunnen verwijderen (...) Maar als het gaat over gesloten WhatsApp-groepen, is dat heel moeilijk", aldus Van Paemel. 

Stiltemomenten

Het meisje groeide op in een deelgemeente van Gavere, waar ze ook school liep. Burgemeester Denis Dierick reageert geschokt, hij en zijn vrouw kenden het slachtoffer goed. In de school van het meisje worden vandaag stiltemomenten georganiseerd. 

"Die kinderen moeten dat ook kunnen plaatsen, we hebben het CLB en professionele psychologen ingeschakeld bij wie ze hun vragen en gevoelens kwijt kunnen. Zoiets dramatisch verwerk je niet zomaar", aldus Dierick. Twee weken geleden, toen het meisje uit het leven stapte, werd er in de school ook al een stiltewandeling georganiseerd.

Bekijk hier het verslag uit “Het journaal ”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen