Een grafdelver graaft een nieuw graf op de San Juan Bautista-begraafplaats nabij de stad Iquitos.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Plots van 69.342 naar 180.764 coronadoden: herziening dodenaantal maakt Peru het zwaarst getroffen land 

Peru heeft zijn officieel coronadodental herzien van 69.342 naar 180.764 slachtoffers. De plotse verandering maakt Peru het zwaarst getroffen land ter wereld. Nergens anders vielen er zoveel coronadoden per 100.000 inwoners. 

Peru heeft vandaag een sterke stijging van zijn coronacijfers aangekondigd. Het werkelijke aantal coronadoden zou volgens het Zuid-Amerikaanse land bijna drie keer zo hoog liggen als het officiële cijfer dat eerder werd bekendgemaakt. Het bijgewerkte cijfer van de coronadoden tussen het begin van de crisis in maart 2020 en 22 mei dit jaar stijgt van 69.342 naar 180.764 slachtoffers. 

Premier Violeta Bermúdez gaf aan in een persconferentie dat de herziening er kwam op advies van Peruviaanse en internationale experten. "We vinden dat dit onze taak is om de geüpdatete informatie publiek te maken", aldus Bermúdez. Een nieuw onderzoeksrapport kaart de onderrapportage aan. Het gebrek aan testcapaciteit leidde ook tot een onderschatting van het aantal overlijdens door het coronavirus. Nu worden de criteria om vast te stellen of iemand overleed aan het coronavirus bijgesteld en uitgebreid. Op die manier hoopt Peru een accurater cijfer te kunnen geven in de toekomst.

Bekijk hier het verslag uit “Het journaal 13u” (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Oversterfte

Om het nieuwe cijfer te berekenen keken de onderzoekers naar de oversterfte in het land. Het waargenomen aantal overlijdens tijdens de coronaperiode werd vergeleken met de sterftecijfers die men normaal optekende in pre-coronatijden. Het verschil tussen deze twee cijfers is aanzienlijk. In dit geval is er dus sprake van oversterfte. (Lees verder onder de foto).

Vier mannen dragen de kist van een coronaslachtoffer op een begraafplaats nabij de hoofdstad Lima.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

500 coronadoden per 100.000 Peruvianen

De herziene cijfers maken Peru nu het zwaarst getroffen land ter wereld. Met 500 coronadoden per 100.000 inwoners steekt het land Hongarije voorbij, dat met 300 coronadoden per 100.000 inwoners eerder het hardst getroffen was. Ter vergelijking, België heeft volgens de laatste cijfers van de Amerikaanse Johns Hopkins University ongeveer 217 coronadoden per 100.000 inwoners. Die universiteit houdt de cijfers van alle landen bij.

Het Peruviaans gezondheidssysteem kreunt onder het hoge aantal coronapatiënten en het gebrek aan zuurstofflessen. Daarnaast is de politieke situatie in het land momenteel woelig door de presidentsverkiezingen op zondag 6 juni.

Een Peruviaanse jongen rust op lege zuurstofflessen en wacht om ze opnieuw te laten vullen. Zuurstof is er schaars door het hoge aantal coronapatiënten.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen