Politie Berlare verliest onverwacht drughond Kia: "Topcollega en nachtmerrie voor criminelen"

De politiezone Berlare-Zele is in rouw na het verlies van drughond Kia. Het dier stierf enkele dagen geleden onverwacht. Wat de doodsoorzaak is, wordt onderzocht. Kia was al enkele jaren in opleiding en zou ervaren drughond Duts opvolgen. Op de Facebookpagina van de politie staat een mooi eerbetoon aan Kia. 

Duts is de politiehond die al enkele jaren in dienst is, maar Kia zou binnenkort voor opvolging zorgen. "Een politiehond gaat enkele jaren mee als drughond, maar de opleiding van zo'n dier duurt ook jaren", legt Johan De Bruycker van de Politiezone Berlare-Zele uit. "Dat betekent dat we dus constant voor opvolging moeten zorgen." Met Kia erbij waren ze met 3, want ook hond Pipa was al in opleiding. Nu moet Pipa alleen verder.

Kia was al jaren in opleiding. Dat is superbelangrijk

Johan De Bruycker politiezone Berlare-Zele

Voor de politie was Kia, net als Duts en Pipa, onmisbaar. "De honden vinden zaken op de meest verborgen plaatsen. Ze hebben een neus die 1000 keer gevoeliger is dan wat wij ooit kunnen ruiken en voelen. Ze ruiken zelfs zaken op plaatsen waar drugs gelegen hebben, maar al weg zijn. Ze zijn echt onmisbaar voor politieonderzoek." De politiezone is dan ook onder de indruk en liet op haar Facebookpagina een passend eerbetoon voor Kia achter. 

(lees verder onder de Facebookpost van politie Berlare-Zele)

Autopsie

Waaraan Kia gestorven is, is nog niet duidelijk. Het was alleszins zeer onverwacht. Johan De Bruycker: "We gaan een autopsie laten doen op Kia om uit te sluiten dat er kwaad opzet in het spel is. We weten de oorzaak niet, maar het zou door vergiftiging kunnen zijn. Maar Kia kan evengoed een natuurlijke dood gestorven zijn. We zullen het uitzoeken."

Meest gelezen