Radio 2

Afgebrande schutterstoren Wetteren binnenkort niet meer beschermd: "Uitzonderlijk, maar geen erfgoedwaarde meer"

In Wetteren is de procedure ingezet om de historische schutterstoren aan het Stationsplein niet langer te beschermen. De toren, of staande wip, is 16 jaar geleden beschermd als monument. Op 11 juli vorig jaar brandde de toren gedeeltelijk af. Hij is onveilig en heeft geen erfgoedwaarde meer om beschermd te blijven. "Het is uitzonderlijk dat we deze procedure in gang steken", zegt minister Matthias Diependaele (NV-A). 

De schutterstoren of overdekte staande wip aan het station van Wetteren dateert van 1933 en is bijna 30 meter hoog. De toren is al 16 jaar beschermd historisch erfgoed. In juli vorig jaar brak er brand uit. Het was een hevige brand en gensters sloegen over naar de andere kant van de spoorweg waar een tweede pand vuur vatte. Enkele handelszaken moesten twee weken dicht omdat er bij de brand asbestdeeltjes waren vrijgekomen. Dat is een stof die kankerverwekkend kan zijn. De asbestdeeltjes zijn na de brand opgeruimd door een gespecialiseerde firma. 

Gevaar voor de veiligheid

Omdat de toren sinds de brand geen erfgoedwaarde meer heeft, hoeft hij niet langer beschermd te blijven, vindt de Vlaamse regering nu. Volgens minister Diependaele zijn er twee redenen: "De constructie en heel de omkadering is in slechte staat en de asbestplaten zijn afgebrand. Daardoor is de erfgoedwaarde verloren. Bovendien, en deze reden heeft altijd voorrang, er is een gevaar voor de openbare veilgheid. Daarom is de procedure uitzonderlijk opgestart."

Het schuttersverleden maakt deel uit van het verhaal over onze identiteit

Minister Matthias Diependaele

Nu de schuttertoren niet langer beschermd zal blijven, bekijkt Diependaele welke andere schutterstoren eventueel wel beschermd kan worden. In Oost-Vlaanderen zijn er nog drie: in Ronse, Sint-Amandsberg (Gent) en Zelzate. "Het is belangrijk dat erfgoed het verhaal van onze identiteit vertelt. Het schuttersverleden maakt daar deel van uit", legt de minister uit. "We willen voor dat verleden zorg dragen en het levendig houden, onder andere door een andere toren te beschermen."

Nicolas Maeterlinck

Meest gelezen