Met 400 op een plein, met 4 op café en met 50 in je tuin: deze regels gelden als je samen naar Rode Duivels wil kijken

We hebben er lang op moeten wachten, maar één jaar later dan gepland is het eindelijk zover: vanavond om 21 uur spelen onze Rode Duivels hun eerste EK-match tegen Rusland. Vóór de coronacrisis betekende dat tjokvolle cafés, markten en parochiezalen waar het wemelde van het volk en gezellige feestjes met vrienden thuis. Zoveel feestvreugde laten de coronacijfers niet toe, maar ze gaan wel dermate de goede richting uit dat we er alsnog een geslaagd EK van kunnen maken. VRT NWS somt de mogelijkheden voor je op.

Samen - maar toch apart - voor het scherm

Sinds woensdag 9 juni is weer publiek welkom op evenementen, wat goed nieuws is voor voetbalfans die België op een groot scherm willen zien scoren. Het Nationaal Crisiscentrum roept wel op om dat verstandig te doen. "Samen met vrienden en familie supporteren voor de Belgische prestaties, is voor veel mensen een traditie en het hoort er ook bij", zegt woordvoerder Yves Stevens. "Gelukkig kan dit, al moeten we toch rekening houden met een aantal voorzorgsmaatregelen. Voetbal moet een feest zijn en mag een paar dagen later geen aanleiding geven tot nieuwe covidbesmettingen."

"We zijn op de goede weg", benadrukt Stevens nog. "Het komt er nu op aan om verstandig om te gaan met versoepelingen, ook tijdens de wedstrijden van de Rode Duivels. Als je gaat supporteren, doe het dan veilig en hou rekening met de coronamaatregelen."

Zak je de komende weken naar een plein of zaal af, dan moet je rekening houden met deze maatregelen:

 • Binnen mogen maximaal 200 mensen samenkomen, buiten zijn dat er 400.
 • Je moet op voorhand een plaats reserveren.
 • De locatie wordt afgesloten zodat extra mensen niet zomaar kunnen aansluiten.
 • Schermen zullen zo worden opgesteld dat je niet van buitenaf kan meevolgen.
 • Als je er iets kan drinken, dan moet je in een groepje van 4 mensen zitten.
 • Zijn er geen horeca-activiteiten, dan mag je rechtstaan. Ook hier moet je groepjes van 4 vormen en moet je anderhalve meter afstand van de andere aanwezigen bewaren. Je moet ook een mondmasker dragen.
 • Aan de ingang is er controle op gevaarlijke voorwerpen.
 • Evenementen moeten stoppen om 23.30 uur

Het samenscholingsverbod is nog steeds van kracht. Ga je samen met een groep vrienden naar een match, dan mogen jullie met maximum 10 personen (excl. kinderen t.e.m. 12 jaar) naar daar wandelen. Geraken jullie niet voor middernacht thuis, dan moeten jullie na 00.00 uur opsplitsen in groepjes van 4 (ook hier excl. kinderen en grotere huishoudens).

Tafel per tafel op café

Liever de horeca een hart onder de riem steken en gezellig op café? Ook daar is er sinds woensdag meer mogelijk:

 • We mogen weer binnen zitten, wat betekent dat je op een televisiescherm voetbalwedstrijden kan volgen.
 • Horecazaken mogen zowel binnen als buiten tot 23.30 uur openblijven.
 • Zowel binnen als buiten mag je met maximaal 4 personen aan één tafel (tenzij je gezin groter is).
 • Gezelschappen moeten op 1,5 meter van elkaar zitten.
 • Je moet een mondmasker dragen wanneer je de tafel verlaat.
 • Er is enkel bediening aan tafel mogelijk.
 • Het alcoholverbod tussen 22.00 en 05.00 uur wordt opgeheven.

Veel cafés willen toch mensen de mogelijkheid geven om samen te kijken, en maken daar - met de beperkingen die er zijn - het beste van. Ook al mogen er maar vier bezoekers aan één tafel blijven zitten, Kelly denkt niet dat dat haar klanten zal tegenhouden: (lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Het rijk der vrijheid in je tuin

Wil je in privésfeer met vrienden of familie een EK-match volgen, dan gelden concreet deze maatregelen:

 • Binnen mag je maximum 4 mensen ontvangen (kinderen t.e.m. 12 niet meegerekend). Dat mogen elke keer 4 andere mensen zijn.
 • In je tuin zijn maximum 50 personen toegelaten. Let wel: hier worden kinderen wél meegeteld in de totaalsom.
 • Je moet van deze mensen geen afstand meer houden.

Op de keper beschouwd heb je in eigen tuin dus veruit de meeste vrijheden: geen groepjes van 4, geen mondmaskers en je kan gaan en staan waar je wil. Dat betekent niet dat het verstandig is om alle remmen los te laten. In het het ministeriële besluit, waarin alle versoepelingen worden vastgelegd, wordt nog steeds sterk aanbevolen om de afstand te bewaren, een mondmasker te dragen en ruimtes goed te ventileren.

En vanaf 1 juli...

Een reden om de teugels nog niet té los te laten, zijn de versoepelingen die vanaf 1 juli lonken.

Als vanaf dan 6 op 10 volwassenen hun eerste vaccin hebben gekregen en er nog steeds minder dan 500 coronapatiënten op intensieve zorg liggen, kunnen we met een stuk meer mensen onze Duivels naar de overwinning supporteren: binnen mogen dan tot 2.000 personenbuiten tot 2.500.

Meest gelezen