Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren wil betere bescherming van graslanden: "Even belangrijk als bossen"

Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren wil een betere bescherming van de graslanden in Zuid-Limburg. Want de afgelopen 40 jaar is de helft van de graslanden verdwenen. "Terwijl ze even belangrijk zijn voor de natuur en ons klimaat als bossen", zegt Ward Andriessen van Regionaal Landschap op Radio 2 Limburg.

De typische en waardevolle graslanden in Zuid-Limburg zijn stilaan met uitsterven bedreigd, vertelt Ward Andriessen van Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren (RLHV). "In de Herk- en Mombeekvallei bijvoorbeeld, daar zijn grote woongebieden bijgekomen. Er zijn ook veel teeltwisselingen, graslanden die omgezet zijn naar akkers. En in nat Haspengouw hebben de weilanden voor de koeien plaats gemaakt voor de laagstam fruitbomen. Dat is echt een aanslag geweest op het areaal aan graslanden."

We hebben niet alleen bos nodig, maar ook die mozaïek met graslanden

Ward Andriessen, RLHV

Graslanden zitten ook vol leven, benadrukt Andriessen. "Je zou het op het eerste zicht niet zeggen, maar tussen die grassprietjes staan ook veel bloemen. En die lokken insecten.  En die zijn op hun beurt een voedingsbron voor bijvoorbeeld vleermuizen of de kamsalamander, een beschermde diersoort in Zuid-Limburg. " Regionaal Landschap pleit voor een goede bescherming van de graslanden die er wel nog zijn. "We hebben niet alleen bos nodig, maar ook die mozaïek met graslanden tussendoor. Het hangt allemaal samen."

Een koe in een grasveld is een rariteit geworden

Ward Andriessen, RLHV

Als er ergens een bos gekapt wordt, dan gaat dat vaak gepaard met hevig protest van buurtbewoners. Maar de graslanden verdwijnen haast geruisloos. "Mensen vergeten vlug hoe het vroeger was", zegt Andriessen. "Ik werkte als kleine jongen op verschillende landbouwbedrijfjes als hulpje. Toen zag je overal koeien in de weide staan. En als ik nu ga wandelen, zie je dat niet meer. Een koe in een grasveld is een rariteit geworden."

Meest gelezen