Richard Brocken/HH

Roeselare betaalt inschrijvingsgeld kunstonderwijs gedeeltelijk terug na krakkemikkig coronajaar

Wie zich komend seizoen opnieuw inschrijft in de kunstacademie van Roeselare zal van de stad een deel van het inschrijvingsgeld terugkrijgen van dit jaar. De stad kent die compensatie toe omdat door corona heel wat lessen niet fysiek konden doorgaan en de leerlingen de opleiding dus moesten volgen in omstandigheden die verre van ideaal zijn. 

Het was een mager jaar voor wie muziek, woord, dans of plastische kunsten studeert in het deeltijds kunstonderwijs. Kort na de herfstvakantie al ging code rood in voor de academies. Dat betekende dat er amper nog fysieke lessen waren. Groepslessen en ateliers konden niet doorgaan, waardoor er vooral op afstandsonderwijs werd overgeschakeld. Heel wat leerlingen reageerden teleurgesteld. Niet alleen is afstandsonderwijs verre van ideaal in de kunsten, ze betaalden ook het volle bedrag voor hun lessen. Bij volwassenen gaat dat al snel om 300 euro voor een jaar.

Compensatie voor wie herinschrijft

Roeselare heeft daarom nu beslist dat wie zich volgend jaar opnieuw inschrijft, een deel van het inschrijvingsgeld voor dit jaar zal terugkrijgen. "We hebben eerst geïnformeerd bij de Vlaamse overheid, die verantwoordelijk is voor de academies", zegt directeur Bert De Smet van het Stedelijk Onderwijs, "maar die lieten ons weten dat daar geen middelen voor zijn. Daarom hebben we uiteindelijk zelf besloten om zo'n 25 procent van het inschrijvingsgeld terug te betalen aan wie zich volgend jaar herinschrijft." 

De stad trekt zo'n 60.000 euro uit voor de compensatie. De academie in Roeselare blijkt een van de weinige in West-Vlaanderen die zo'n regeling voorziet.

Meest gelezen