Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Russische oppositieleider uit taxiënd vliegtuig gehaald en opgepakt

De voormalige leider van oppositiebeweging Open Russia is in Sint-Petersburg van het vliegtuig gehaald en opgepakt. Het toestel was al aan het taxiën voor vertrek op de Poelkovo-luchthaven in Sint-Petersburg toen het werd stilgelegd. Agenten kwamen aan boord en arresteerden Andrej Pivovarov. De man zou zijn aangehouden omdat hij een organisatie leidt die als "ongewenst" is gelabeld door de overheid. In de aanloop naar de parlementsverkiezingen van september wordt de druk op de oppositie in Rusland opgevoerd.

"Ik ben net van het vliegtuig gehaald (...) Het vliegtuig was al aan het taxiën, toen het plots stopte. De flikken kwamen aanrijden en namen me mee. Nu ben ik in het kantoor van de geheime dienst FSB in Poelkovo." Andrej Pivovarov plaatste het nieuws van zijn arrestatie zelf op Twitter, met een foto die hij nam vanuit het vliegtuig. 

"Ongewenst" en "buitenlands agent"

Later meldde Pivovarov dat hij verdacht wordt van het aansturen van een organisatie die als "ongewenst" is bestempeld. Een veroordeling zou hem tot zes jaar cel kunnen opleveren. 

Andrej Pivovarov kondigde vorige week zelf aan dat Open Russia de boeken dichtdeed om leden van de oppositiebeweging te beschermen voor vervolging. Open Russia is een organisatie die gefinancierd wordt door Michail Chodorkovski, de vroegere Russische oliemagnaat die in aanvaring kwam met het Kremlin, tien jaar in de cel zat en na zijn vrijlating vluchtte naar Londen. Open Russia voerde onder meer campagne tegen de grondwetswijziging die het president Poetin mogelijk maakt om tot 2036 aan de macht te blijven.

Een Russische wet uit 2015 bepaalt dat lidmaatschap van zo'n "ongewenste organisatie" een misdaad is. Zo'n dertig organisaties werden met het label ontmanteld. Samen met een andere wet - die op de "buitenlandse agenten" - moet het westerse pogingen om Rusland te ondermijnen aanpakken. Maar volgens tegenstanders zijn het zuiver instrumenten om de oppositie in Rusland de kop in te drukken. 

Druk op oppositie

Na de arrestatie van Pivovarov werd hij in handboeien meegenomen naar zijn appartement voor een huiszoeking. De politie viel vanochtend ook binnen bij verschillende andere oppositiepolitici. Er waren huiszoekingen bij oppositiepoliticus Dmitri Goedkov en zijn vader, voormalige parlementslid Gennadi Goedkov.

Sinds begin dit jaar wordt de druk op de oppositie in Rusland opgevoerd. Aleksej Navalny, de bekendste tegenstander van president Poetin, werd opgepakt en kreeg een celstraf van 3,5 jaar. Tal van zijn medewerkers kregen (korte) celstraffen of huisarrest. Navalny's politieke organisatie is sindsdien ontmanteld, er loopt een proces om ze als "extremistisch" te bestempelen. 

In september zijn er in Rusland parlementsverkiezingen. Volgens tegenstanders van het Kremlin proberen de autoriteiten de oppositie tegen dan zoveel mogelijk uit te schakelen, omdat de populariteit van regeringspartij Verenigd Rusland afneemt. 

Meest gelezen