5 miljoen euro en 10 jaar tijd nodig om schade van brand op schietterrein in Brecht te herstellen

Om de schade van de grote natuurbrand in Brecht te herstellen zal er 5 miljoen euro nodig zijn en 10 jaar tijd. Dat blijkt uit een eerste raming van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek en het Agentschap Natuur en Bos. “We kunnen niet anders dan onmiddellijk aan de slag te gaan en de schade grondig proberen te herstellen”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

Dat de grote brand op het schietterrein in Brecht grote schade heeft aangericht, was onmiddellijk duidelijk: 570 hectare natuurgebied werd op 23 april in de as gelegd na een pijnlijke fout bij een schietoefening van het leger. 

Afgelopen vrijdag bracht VRT NWS de precieze oorzaak van de brand aan het licht: die blijkt ontstaan te zijn door een oefening met brandbare tracers. Dat zijn speciale kogels die zichtbaar zijn nadat ze zijn afgevuurd, zodat de schutter ze kan blijven volgen.  Die kogels werden gebruikt, terwijl het eigenlijk te droog is. 

Plaggen

Naast de oorzaak worden nu ook de financiële gevolgen van de brand duidelijk. Uit een schatting van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek en het Agentschap Natuur en Bos blijkt dat er 5 miljoen euro en 10 jaar tijd nodig zullen zijn om de schade aan het heidegebied te herstellen.

In "De ochtend" op Radio 1 zei Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir dat het een groot, arbeidsintensief werk van lange adem wordt om de schade volledig te herstellen. Zo moeten grote stukken gebied worden geplagd (afgeschraapt) om de bovenste, afgebrande laag te verwijderen. Die werkzaamheden zullen in het najaar worden opgestart.

Pijpenstrootje

Ook zullen er op termijn zo'n 1.000 schapen aan het werk worden gezet. Nu staan er al 400 wollige viervoeters hun buikjes rond te eten op de afgebrande heide. De grazers moeten voorkomen dat het pijpenstrootje, een weinig waardevolle grassoort, het heidegebied begint te overwoekeren en de biotoop voor waardevolle fauna en flora verloren gaat.

Om te voorkomen dat dat pijpenstrootje de heide inneemt, wil minister Demir zo snel mogelijk beginnen met het natuurherstel.  "Vlaanderen is niet groot. We hebben al heel weinig natuur. Als je dan in één klap 570 hectare natuur verliest, waarvan een heel groot deel heide, dan kan je niet anders dan onmiddellijk aan de slag te gaan en de schade grondig proberen te herstellen."

Bekijk hier het verslag uit “Het journaal 13u” (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Ingebrekestelling

Vorige week liet Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) al weten dat ze federaal minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) in gebreke stelt voor de brand. In “De ochtend” legde Demir nog eens uit waarom. 

“De brand is al meer dan een maand geleden ontstaan. We hebben toen meteen aan de federale minister gevraagd om mee te werken aan het onderzoek en het natuurherstel. Maar daar hebben we geen antwoord op gekregen." 

"Tot op heden tasten we in het duister”, klinkt het misnoegd. Omdat door een fout van Defensie de Vlaamse overheid - voor 5 miljoen euro, zo blijkt nu - op kosten wordt gejaagd, voelt Demir zich genoodzaakt om Dedonder formeel in gebreke te stellen.

Beluister hier het gesprek met minister Demir in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen