Sergio Herman in The Jane
Arie Kievit

Topchef Sergio Herman verkoopt aandelen en stapt uit sterrenrestaurant The Jane: "Zat eraan te komen"

Topchef Sergio Herman trekt zich terug uit The Jane. Hij verkoopt zijn aandelen in het Antwerps tweesterrenrestaurant aan medeoprichter Nick Bril. Dat is geen verrassing voor culinair journalist Willem Asaert: "Ik kijk er niet van op. Nick is al een tijdje het nest uitgevlogen." 

Samen met Bril opende Herman de zaak in 2014. In de kapel van het Antwerpse Groen Kwartier wisten ze samen twee Michelinsterren te veroveren.  Sergio Herman liet het dagelijkse reilen en zeilen al in 2017 over aan Bril. 

Niets van te merken in je bord

Volgens Asaert zullen de klanten dan ook niets merken van deze overgang: "Zowel op de kwaliteit als de bekendheid zal dit geen effect hebben. Bril heeft al een tijdje zijn eigen stempel gedrukt. In het bord van de mensen zal niets veranderen. De meeste klanten zijn ook trouwe klanten. Zij associëren het restaurant ook al met Nick en zijn persoonlijkheid." Bril benadrukt dit ook: "Niets verandert in het restaurant. We gaan door zoals we al jarenlang doen en groeien. Het echte uitbaten lag al sinds jaren op mijn bord."

We mogen terecht trots zijn op een restaurant als The Jane. Het zou zo passen in gastronomische metropolen zoals Berlijn of Parijs
Willem Asaert, culinair journalist

Bekijk hier een verslag uit "Het journaal" van 24 maart 2014 over de opening van The Jane (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Asaert schrikt ook niet dat Herman deze stap neemt: "Hij bruist van de ideeën. Hij wil graag een pionier zijn. Misschien is dat ook waar hij zich op wil focussen. Voor The Jane kenden we zo'n restaurant niet in Vlaanderen. Bril en Herman waren moedig genoeg om zoiets in Antwerpen uit de grond te stampen. Het doet me denken aan de grote gastronomische metropolen zoals Parijs of Londen."

Toekomst in de spotlights

In dat project wil Bril nu zijn toekomst veilig stellen, zo vertelt hij Radio 2 Antwerpen: "We zijn dit vorig jaar in september al overeengekomen. Zeven jaar geleden startten we samen dit project. Voor mij draaide het vooral om mijn toekomst in The Jane vast te leggen." 

De pandemie heeft de overdracht volgens Bril meer momentum gegeven: "We hebben er lang over gesproken, maar de pandemie versnelde alles wel. De heropstart op 10 juni voelt als het juiste moment aan om te tonen hoe ik als chef gerijpt ben de afgelopen jaren. Bij die volwassenheid hoort ook het zaakvoerdersaspect. Ik ga niet langer in de schaduw staan en kan mezelf etaleren, zowel als chef als eigenaar."

Meest gelezen