Nicolas Maeterlinck

Studio 100 steekt QMusic, Joe en Nostalgie naar de kroon met plannen voor eigen radiozender

Entertainmentbedrijf Studio 100 heeft plannen voor een landelijke commerciële radiozender nu de erkenning van de drie huidige zenders niet langer automatisch verlengd wordt. Dat berichten verschillende media en Studio 100-topman Hans Bourlon bevestigt het nieuws. Hij voegt er wel aan toe dat het "geen zender gericht op kinderen" zal worden.

QMusic, Joe en Nostalgie genieten momenteel een erkenning als landelijke radiozender. Sinds 2001 wordt die erkenning, met de interessante FM-frequenties die erbij horen, automatisch verlengd. Daarop kwam kritiek van Europa, dat de concurrentie meer wil laten spelen, en daarom organiseert Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) nu een wedstrijd waarbij geïnteresseerden voor een erkenning een dossier kunnen indienen. 

Wat is dat juist, zo'n radiolicentie? En verandert het Vlaamse radiolandschap mogelijk drastisch? Professor media-economie Tom Evens van de Universiteit Gent legt het uit in "De wereld vandaag" (lees voort onder de audio):

Radio Bembem

In De Morgen bevestigt Hans Bourlon, de topman van Studio 100, de plannen, maar om te praten over een concrete invulling is het volgens hem nog te vroeg. Wel verduidelijkt hij aan Belga dat het om "geen zender gericht op kinderen" zal gaan. Het project staat dus volkomen los van Radio Bembem, het onlineradiostation voor kinderen waarvoor tussen 2005 en 2009 samengewerkt werd met QMusic.

"We hebben de ambitie voor een uniek concept, waarbij we ons gaan diversifiëren van andere zenders, en ons richten op een breed publiek. We hebben daar voldoende ervaring mee. Bijvoorbeeld met de musical "40-45" bereikten we veel volk met een maatschappelijk relevant thema als polarising. Dat geldt ook voor "Daens", dat gaat over waar onze sociale welvaart vandaan komt", aldus Bourlon.

De Studio 100-topman zegt dat een team met "bijzondere mensen met radio-ervaring" is samengesteld om het project nu vorm te geven. Om wie het precies gaat, kan Bourlon evenwel niet kwijt. Hij bevestigt wel dat de plannen "heel concreet" zijn.

Raad van State

De Raad van State zou zich op dit moment nog buigen over het procedureverloop voor de nieuwe erkenningen. Maar volgens De Morgen wil minister Dalle tegen eind dit jaar, ten laatste begin volgend jaar, weten welke drie zenders vanaf 1 januari 2023 op de huidige frequenties van QMusic, Joe en Nostalgie te horen zijn. De concurrentie dreigt wel groot te worden: zo toonde ook SBS eerder al aspiraties.

Meest gelezen