De opengelegde Jeker in Tongeren
© Radio 2

Tongeren en Rijmenam winnen prijs voor beste openbare ruimte: "Geen uitlaatgassen meer van auto's en brommers"

Het infopunt Publieke Ruimte heeft een prijs uitgereikt aan Tongeren en Rijmenam voor de beste openbare ruimte in Vlaanderen en Brussel. De Ambiorixstad werd in de bloemetjes gezet voor de herinrichting van het stadspark De Motten en het openleggen van de rivier De Jeker. Volgens de jury is Rijmenam opnieuw de parel aan de Dijle geworden en is het authentieke dorpskarakter geherwaardeerd.

Wandelaars en fietsers hebben de omgeving rond de Jeker in Tongeren helemaal ingepalmd. Voeger was het nochtans anders. “Mensen die willen bewegen, die moeten dat kunnen zonder de uitlaatgassen van auto’s en stinkbrommers”, vertelt Greta Tielen met haar fiets in de hand. Door de heraanleg is er meer open ruimte bijgekomen. Lisy Thys glundert: “Het is mooi aangelegd met een fiets- en wandelpad. Je krijgt een groter ruimtegevoel. Ook dat de rivier opnieuw zichtbaar is, is een goede zaak. Water is leven en dat trekt aan.” 

Slachthuis, parking en vervallen zwembad

Enkele jaren geleden was het nochtans anders. “Daar stond vroeger een slachthuis naast de rivier”, vertelt Greta. “En het slachthuis gooide alle afval in de rivier, vandaar de toenmalige overkapping. Maar ik vind het tof dat de rivier er terug is, want dat geeft de stad het gevoel dat er vroeger was.” Ook het stadspark zag er anders uit enkele jaren geleden. “Daar stond vroeger een parking en een vervallen zwembad”, zegt wandelaar Bart Antonucci. “Er is nu veel meer volk hier dat geniet van het park en van het water. En het is niet alleen fijn voor de inwoners, maar ook voor de toeristen.”

© Radio 2

Bij de herinrichting van Rijmenam ging veel aandacht naar de herwaardering van het authentieke dorpskarakter. De herinrichting van de dorpskern bewijst dat Rijmenam op duurzame wijze dorp kan zijn met een kwalitatieve leefomgeving en een prachtige beeldruimte, klinkt het bij de jury. 

"De heraanleg heeft wel wat voeten in de aarde gehad, en er zijn heel wat verhitte discussies aan voorafgegaan", zegt schepen voor Ruimtelijke Ordening Mieke Van den Brande (CD&V). Maar uiteindelijk is iedereen tevreden, ook de inwoners. "Men voelt zich er welkom, eerder dan voorheen. Toen had je smalle voetpaden en was het benepen om met een buggy en kinderen elkaar te passeren. Nu kan je er rustig kuieren over straat,  of op een bankje zitten. De mensen zijn op hun gemak", aldus de schepen. Rijmenam is weer de parel aan de Dijle, besluit de jury.

foto: infopunt Publieke Ruimte

Meest gelezen