BEKIJK - Vlaamse zanger en acteur Hugo Dellas (82) overleden, bekend van "Torens van Babel" en "Zwaard van Ardoewaan"

Het bekendste nummer van Hugo Dellas was "De torens van Babel". Hij acteerde ook in de tv-reeks "Het zwaard van Ardoewaan".

Hugo Dellas, pseudoniem van Hugo Wagemans, raakte bekend in het legendarische tv-programma Canzonissima, de preselecties voor het Eurovisiesongfestival. In de editie van 1966-1967 raakte hij niet geselecteerd, die eer was voor Louis Neefs en "Ik heb zorgen". Dellas' liedje “De torens van Babel” was ook langer dan drie minuten en kwam daarom niet in aanmerking. Het bleef zijn bekendste nummer.

Bekijk de clip van "De torens van Babel" van Hugo Dellas, tegen de achtergrond van de Antwerpse haven:

Videospeler inladen...

In 1968 maakte Hugo Dellas deel uit van het Belgische team tijdens het Songfestival van Knokke, samen met Lily Castel, Ann Christy, Nicole Josy en Jacques Raymond. Ze boekten de enige Belgische overwinning in de geschiedenis van die landenwedstrijd. In 1969 won Hugo Dellas een Gouden Sirene in het Casino van Middelkerke.

In 1993 nam Hugo Dellas deel aan Eurosong, de Vlaamse preselecties voor het Eurovisiesongfestival, met het liedje "Harlekijn". Het was evenwel Barbara Dex die ons land vertegenwoordigde met "Iemand als jij":

Bekijk: Hugo Dellas blikt terug op "De torens van Babel" en zingt "Harlekijn":

Videospeler inladen...

Later zong Hugo Dellas ook liedjes in het Frans en het Engels. Bekijk hier hoe hij door Jan Van Rompaey wordt geïnterviewd en het lied "Eternellement" zingt in de plantentuin van Meise:

Videospeler inladen...

Ook als acteur was Hugo Dellas actief, onder meer in de historische fantasyreeks “Het zwaard van Ardoewaan” uit 1972, de eerste reeks in kleur die de toenmalige BRT uitzond. Hij zong ook het lied van de generiek:

Videospeler inladen...

Hugo Dellas speelde ook mee in de film "Malpertuis" van Harry Kümel. Dellas overleed al enkele weken geleden; het nieuws is pas nu bekend geraakt. Hij is 82 jaar geworden.

foto Paul Braeckmans

Meest gelezen