Radio 2

Gezochte Jürgen Conings woonde jarenlang in chalet in doorzochte Dilserbos: "Geen sluipwegje is hem vreemd"

De voortvluchtige militair Jürgen Conings woonde twee jaar geleden in een chalet op recreatiedomein Sparrendal, midden in het Dilserbos. Daar is al meermaals in de buurt naar hem gezocht. Enkele kilometers verderop werd ook zijn auto teruggevonden. Conings kende de bosrijke omgeving op zijn duimpje. Dat dat de aanleiding is om het gebied grondig te onderzoeken, wordt niet officieel bevestigd door het parket, maar lijkt wel erg waarschijnlijk.

Er werd de voorbije weken intensief en met man en macht gezocht naar terreurverdachte en gewapend militair Jürgen Conings, meestal in gebieden van het Nationaal Park Hoge Kempen. Waarom er in specifieke zones wordt gezocht, is niet altijd duidelijk. 

Vorige week donderdag werd nog een bosgebied tussen Niel-bij As, Lanklaar en Neeroeteren  doorzocht door militairen. Dat de auto van Conings in die buurt werd teruggevonden, was al bekend. Nu blijkt dat Conings ook jarenlang in een recreatiedomein in het Dilserbos heeft gewoond, het Sparrendal. Tot twee jaar geleden woonde hij er in een witte chalet. “Hij heeft het huisje verkocht toen hij ging samenwonen met zijn huidige vriendin”, getuigt een van zijn ex-buren.

De kans dat speurders net deze omgeving extra goed doorzoeken, net omdat Conings er jarenlang woonde, is groot. “Jürgen ging regelmatig wandelen in de buurt met zijn Duitse herder”, vertelt een inwoner van het Sparrendal. “Hij kent de bossen tussen Niel-bij-As en Lanklaar op zijn duimpje. Geen sluipwegje is hem vreemd. Hij stond hier bekend als een behulpzame maar ingetogen man, die vaak op missie was met het leger. Als hij weg was, liet hij zijn Duitse herder achter bij de buurvrouw. Hij had het dier aanvankelijk gekocht om hem op te leiden tot politiehond, maar het beestje bleek te speels om te kunnen slagen voor het examen. Enkele weken geleden zocht Conings zijn oude buurvrouw weer op om zijn hond aan haar te verkopen. Misschien was hij toen al iets van plan.” 

Jürgen kent elk bosweggetje rondom de chalet op zijn duimpje

Anonieme bewoner Sparrendal

Het is de eigenaars van een huisje in recreatiedomein Sparrendal toegestaan zich op het domein te laten domiciliëren. “Er zijn hier heel wat vaste bewoners in het bos", gaat een van de bewoners verder. "Het voormalige huisje van Jürgen is intussen eigendom van andere mensen, die het als vakantiehuisje verhuren. Het heeft dus niks meer met hem te maken. Alleen zijn hond woont sinds kort dus weer bij ons in het Sparrendal."

Het parket wil geen info geven over waarom er in bepaalde gebieden naar Conings wordt gezocht. 

"Onwettig afwezig"

Het leger beschouwt Jürgen Conings sinds 19 mei als onwettig afwezig. Zijn wedde wordt sindsdien ook niet meer uitbetaald. Dat heeft minister van Defensie Ludivine Dedonder gezegd in de Kamercommissie Defensie. Intussen is een ontslagprocedure opgestart. 

Meest gelezen