Radio Free Europe/Radio Liberty

Wit-Russische activist steekt zichzelf neer met pen in rechtbank

De politieke activist Stepan Lapytov heeft zichzelf in de nek gestoken met een pen in een rechtszaal in de hoofdstad Minsk. Volgens de mensenrechtenorganisatie Vjasna pleegde hij die wanhoopsdaad nadat de Wit-Russische autoriteiten gedreigd hadden zijn familie te vervolgen, indien hij niet bekende. 

Lapytov werd na het incident overgebracht naar het ziekenhuis waar hij in een kunstmatige coma wordt gehouden. Volgens getuigen zou hij ook blauwe plekken hebben gehad toen hij aankwam in de rechtbank en getuigde hij over martelingen in de gevangenis.

De activist zat al sinds september opgesloten nadat hij werd gearresteerd tijdens een protestactie.  Samen met zijn buren probeerde hij te voorkomen dat een muurtekening gemaakt door demonstranten zou worden verwijderd. De Wit-Russische regering beschuldigt hem van fraude, verzet tegen de politie en het aanbrengen van protestsymbolen.

Kritiek op het regime

De wanhoopsdaad wordt door oppositie gezien als de zoveelste uiting van wreedheid van het Wit-Russische regime en het harde optreden tegenover demonstranten. Tijdens de massaprotesten vorig jaar getuigden demonstranten over mishandelingen door de politie. Oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja reageerde op het voorval: “Dit is het resultaat van staatsterreur, repressie en marteling in Wit-Rusland. We moeten het onmiddellijk tegenhouden!”

De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko krijgt veel internationale kritiek op de manier waarop hij tegenstanders van zijn beleid aanpakt. Vorige week stierf bijvoorbeeld nog een politieke tegenstander onder verdachte omstandigheden in de gevangenis en plukte hij een kritische journalist van een Ryanair vliegtuig op weg naar Litouwen. 

Het Wit-Russische regime kondigde ook aan dat burgers niet zomaar meer naar het buitenland kunnen reizen. Veel opposanten verhuisden het afgelopen jaar naar buurlanden zoals Litouwen en Polen uit schrik voor represailles.

Meest gelezen