Burgemeester van Zaventem Ingrid Holemans en schepen Bart Dewandeleer

Zaventem koopt een bos en voorkomt zo dat het bos gekapt wordt

De gemeente Zaventem koopt een natuurgebied aan van ruim acht hectare, waarvan het grootste deel bosgebied. Het gaat om een terrein in deelgemeente Sterrebeek, tussen de Oude Keulse Weg en de Zavelstraat. Door de aankoop kon de gemeente nog net voorkomen dat het bos gekapt werd. 

"We zijn nu eigenaar van 8,5 hectare natuur waarvan 6 hectare bos", zegt schepen van Zaventem, Bart Dewandeleer (CD&V). "Het bijzondere is dat het bos bijna gekapt was, maar dat hebben we nog net kunnen voorkomen. We hebben contact opgenomen met de eigenaar en we hebben de kap kunnen stilleggen. We zijn dan een prijs overeengekomen en hebben het bos kunnen kopen voor 700.000 euro. Een goeie investering in een prachtig stuk natuur waar de inwoners zullen van genieten."

Het bos vormt een groen schild tussen de E40 en een woonwijk

"We kopen als gemeente wel vaker stukken natuur aan, maar we hebben nog nooit zo een groot bos aangekocht", vertelt Dewandeleer. "We gaan het bos openstellen voor de inwoners, veel mensen zijn hier nog nooit geweest. We gaan ook aan bosbeheer doen en allerlei bomen aanplanten zoals fruitbomen. En we gaan er ook een hondenloopweide aanleggen. Ik denk dat de buurtbewoners blij zijn dat het bos niet gekapt wordt, want het bos vormt ook een groen schild tussen hun woonwijk en de E40." 

Aansluiting met het Zeenbos

Zaventem gaat het pas aangekochte bos ook laten aansluiten bij het Zeenbos dat al eigendom is van de gemeente. "Het Zeenbos ligt hier vlakbij en via een landbouwweg kunnen we een verbinding maken tussen de twee bossen", gaat de schepen verder. "Zo krijg je een groot groen gebied van wel 17 hectare, en dat is een goeie zaak in de rand rond Brussel waar er een tekort is aan groen."

Meest gelezen