700 leegstaande winkels méér in Oost-Vlaanderen op vijf jaar tijd

Volgens ondernemersorganisatie Unizo Oost-Vlaanderen is de leegstand van winkelpanden in zowat alle Oost-Vlaamse steden en gemeenten bijna verdubbeld of zelfs verdrievoudigd. Sint-Niklaas vormt een uitzondering, daar is de leegstand het afgelopen jaar gedaald. In kleine gemeenten verdwijnen al langer detailhandelszaken, maar ook in echte winkelsteden staan veel panden leeg.

In totaal staan er 700 winkels meer leeg dan vijf jaar geleden in Oost-Vlaanderen. In Eeklo verdubbelde de leegstand in vijf jaar tijd, en ook in Gent en Oudenaarde is de stijging erg groot. Locatus, een onderzoeksbureau gericht op retail, zegt in haar jongste barometer dat het aantal leegstaande handelspanden in Oost-Vlaanderen op vijf jaar tijd is gestegen van 2078 naar 2778 vorig jaar.

Verschuiving naar afgelegen plaatsen

Dat de leegstand in de stadskernen blijft stijgen, heeft volgens Unizo Oost-Vlaanderen verschillende oorzaken. Naast de snelgroeiende populariteit van online shoppen, is er een opmars bezig naar verder afgelegen, geïsoleerde, grootschalige shopping, al dan niet in een shoppingcomplex.

"Niet alleen in de grotere centra, ook in kleinere steden en gemeenten is de 'rush' naar verder afgelegen plekken aan de gang", aldus de ondernemersorganisatie.

We moeten ervoor zorgen dat iedereen hier wil zijn, onze stad wil proeven en beleven

schepen van Economie Ine Somers

Inzetten op stadsontwikkeling

Niet elke Oost-Vlaamse stad of gemeente heeft slechte cijfers. In Sint-Niklaas bijvoorbeeld gaat het wél de goeie kant op. De leegstand daalt er. "Met het centrummanagement nemen we veel initiatieven om onze handelaars te ondersteunen in het kader van evenementen maar ook naar starterspremies en dergelijke meer. Daarop moeten we verder inzetten zodoende dat er nog meer synergieën ontstaan tussen cultuur, handel, horeca en evenementen in de stad", zegt schepen van Economie Ine Somers bij Radio 2.

"We mogen het echter hier niet bij laten. Zo moeten we ook verder inzetten op stadsontwikkeling om de stad gezellig te maken en ervoor te zorgen dat iedereen hier wil zijn én onze stad wil proeven en beleven", aldus Ine Somers.

Meest gelezen