90 gedetineerden gevangenis Turnhout willen niet terug naar cel na avondwandeling: "Al 6 maanden geen fysiek contact gehad met familie door corona" 

In de gevangenis van Turnhout hebben rond 19.30u vanavond een 90-tal gedetineerden geweigerd om na de avondwandeling terug naar hun cel te gaan. Met hun actie vragen ze een versoepeling van de coronamaatregelen. De directie voert de onderhandelingen en heeft de tussenkomst van de lokale politie van Turnhout gevraagd.

Rond 19.30 uur vanavond weigerden een 90-tal gedetineerden om na de avondwandeling weer terug te gaan naar hun cel. 63 van hen gingen al vrij snel weer naar hun cel maar 23 diehards bleven volharden in de boosheid en wilden maar niet terug naar binnen. Met de protestactie willen de gedetineerden een versoepeling van de coronamaatregelen vragen, net zoals dat ook buiten de gevangenismuren het geval is.

De gedetineerden hebben al zes maanden lang geen fysiek contact meer gehad met hun partner, kinderen...

Kathleen Van De Vijver, Gevangeniswezen

"De gedetineerden hebben sinds november 2020 geen fysiek contact meer gehad met hun echtgenotes en kinderen. Ze vragen dan ook een versoepeling van de coronamaatregelen. Wij hebben hen meegedeeld dat we het Overlegcomité van komende vrijdag afwachten om te bekijken wanneer en hoe er versoepeld kan worden binnen de gevangenismuren. Tegen 22 uur vanavond zou iedereen weer op cel moeten zitten, want dan is er een wissel van de shiften, en neemt de nachtploeg over", zegt Kathleen Van De Vijver van het Gevangeniswezen. 

De sfeer in de gevangenis is rustig maar de directie heeft toch de hulp van de politie van Turnhout ingeroepen; die is stand-by indien het toch uit de hand zou lopen. "Rond 22.15 uur zijn dan de laatste gedetineerden, zonder incidenten, weer naar hun cel gegaan", aldus nog Van De Vijver.

Meest gelezen