Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Renovatie Akropolis onder vuur: toegankelijker voor mensen met beperking, of voor nog méér toeristen? 

De Akropolis, de belangrijkse archeologische site van Griekenland, wordt toegankelijker gemaakt voor bezoekers met een beperking. De site wordt "volledig toegankelijk", maakt de Griekse minister van Cultuur zich sterk. Maar de manier waarop dat gebeurt, stuit veel archeologen tegen de borst. Zij zien in de ingrepen vooral een voorwendsel om nóg meer toeristen te kunnen verwelkomen. 

Op verschillende plaatsen op de Akropolis in Athene zullen borden in braille worden neergezet, net als maquettes en schaalmodellen, zodat ook blinden en slechtzienden zich een beter beeld kunnen vormen van de beroemde site. Ook zullen er vangrails en bewegwijzering komen voor wie de Akropolis bezoekt in een rolstoel.

Dergelijke ingrepen moeten de Akropolis volledig toegankelijk maken voor bezoekers met een beperking, belooft het Griekse ministerie van Cultuur.

Die nieuwe aankondigingen volgen op eerdere, ingrijpendere werkzaamheden. Eind vorig jaar werd al een nieuwe lift ingehuldigd aan de voet van de Akropolis. De lift sluit aan op een nieuw wandelpad, ter vervanging van de historische wandelpaden die voor rolstoelgebruikers of mensen die slecht te been zijn moeilijk begaanbaar waren.    

Beton

Maar met name dat nieuwe wandelpad, opgetrokken in gewapend beton,  oogst al maandenlang bakken kritiek. Het lijkt eerder op een fietspad of zelfs een skatecircuit, vinden velen, en het verknalt het uitzicht van de historische site. Archeologen nemen er vooral aanstoot aan dat er beton is gebruikt, dat bovenop de antieke stenen is gelegd. Dat getuigt volgens hen van weinig respect voor het historische karakter van de site, en zou bovendien schade kunnen aanrichten. Beton geeft ook risico op overstromingen, doordat het water na een wolkbreuk niet weg kan. 

(lees door onder de foto

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

De renovatiewerkzaamheden zijn overigens nog lang niet achter de rug. Het is ook nog de bedoeling om een grote marmeren trap te herstellen, en om de monumentale westelijke toegangspoort terug te brengen naar zijn oorspronkelijke oude vorm. Datzelfde zou moeten gebeuren met de oude zuidelijke toegang tot het terras. Ook die vernieuwingen moeten leiden tot een betere toegankelijkheid en doorstroming van bezoekers. Daarnaast zijn ze bedoeld om "verkeerde ingrepen uit het verleden recht te zetten."

"Verkeerde ingrepen"

Maar ook die plannen zijn niet naar de zin van tientallen vooraanstaande archeologen en ook andere wetenschappers en kunstenaars -in Griekenland en ver daarbuiten. In een open brief riepen ze anderhalve maand geleden nog op om de werkzaamheden stop te zetten. Want de geplande renovatie zal "de vorm van de Akropolis dramatisch veranderen", zeggen ze. 

(lees door onder de foto)

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

De critici vrezen vooral dat er juist nieuwe "verkeerde ingrepen" op het punt staan te gebeuren. De plannen zijn namelijk historisch niet accuraat, zeggen ze. Zo zou de westelijke worden hersteld naar hoe die eruitzag in de vijfde eeuw na Christus, terwijl het plateau volgens het bestaande ontwerp dan weer de vorm van de vijfde eeuw voor Christus moet krijgen. "De plannen staan garant voor de degradatie en devaluatie van de archeologische site", luidt het verdict. 

De critici zijn ervan overtuigd dat de renovatie -onder het mom van betere toegankelijkheid, met name voor bezoekers met een beperking- vooral dient om de Akropolis toegankelijker te maken voor nog méér toeristen, ten koste van de site zelf. 

In 2019 -het jaar vóór de pandemie uitbrak- werd de Akropolis bezocht door 3,5 miljoen mensen. De site is sinds 21 maart weer open. 

Meest gelezen