Speciale eenheden houden de woning onder schot

Man in Aalst die huis wilde opblazen, is overmeesterd: 200 geëvacueerden mogen opnieuw naar huis

In Gijzegem, een deelgemeente van Aalst, heeft de politie een 39-jarige man overmeesterd die zijn huis dreigde op te blazen. De man belde vanmiddag zelf naar de politie om te zeggen dat hij zijn huis zou opblazen. De speciale eenheden kwamen ter plekke en rond 17 uur was de actie afgelopen. "De onderhandelingen hebben niks opgeleverd, de politie is het huis binnengevallen en heeft de man geweldloos kunnen overmeesteren", aldus burgemeester Christoph D'haese (N-VA). 

Rond de middag kreeg de politie telefoon van de 39-jarige man, hij dreigde er mee zijn huis op te blazen. Burgemeester Christoph D'haese (N-VA) liet rond 14 uur verstaan dat de man bekend was bij de politie voor weerspannigheid, en dat er daarom uiterst voorzichtig werd opgetreden. 

De man was verward. Hij was onder invloed van verdovende middelen en medicatie

Burgemeester Christoph D'haese (N-VA)

Verschillende speciale interventieteams kwamen ter plekke en hielden het huis onder schot, er werd een ruime perimeter ingesteld en zo'n 200 mensen werden uit hun huizen geëvacueerd. Ook enkele nutsvoorzieningen werden afgesloten. De politie probeerde urenlang op de man in te praten.

Burgemeester Christoph D'haese: "Het was een machtsontplooiing, maar dat was ook nodig" (lees voort onder de video)

Videospeler inladen...

"De politie heeft de ramen opzettelijk stukgemaakt om het huis te verluchten mocht er toch een gasexplosie zijn. We zijn blijven onderhandelen, maar die zijn vastgelopen. De politie heeft dan toch beslist om een inval te doen, nadat de woning was gescreend. De man wilde zijn huis opblazen door de gaskraan open te draaien (...) De man is geweldloos overmeesterd en is niet gewond, maar hij was verward en uit de eerste vaststelling blijkt dat hij onder invloed van medicatie en verdovende middelen zou zijn geweest", aldus D'haese. 

Het parket moet nu over hem beslissen

Korpschef Jürgen Dhaene

Ook korpschef van de lokale politie Jürgen Dhaene bevestigt dat de man niet gewond is. "Hij is gearresteerd, ofwel blijft hij in het ziekenhuis, ofwel gaat hij naar een cel bij ons. Maar het is aan het parket om nu verder over hem te beslissen", laat hij optekenen. De man werd na de actie onder bewaking alvast overgebracht naar een ziekenhuis in Aalst voor een controle.

Tijdens de actie werd een ruimte perimeter ingesteld en moesten zo'n 200 mensen worden geëvacueerd, die mogen nu opnieuw naar huis. Ook de afgezette wegen zijn opnieuw vrijgegeven.

Er waren ook medische teams ter plekke uit voorzorg:

De politie sloot enkele straten af voor alle verkeer:

Meest gelezen