Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Polisario-leider Brahim Ghali vanuit Spanje naar Algerije teruggekeerd, neemt Marokko opnieuw wraak?

Brahim Ghali, de leider van de onafhankelijkheidsbeweging Polisario in de Westelijke Sahara, is vanuit Spanje teruggekeerd naar Algerije. Ghali werd in Spanje behandeld tegen COVID-19, wat tot een rel met Marokko leidde. Marokko rekent de Westelijke Sahara tot zijn grondgebied en beschouwt Ghali als een terrorist. De vraag is nu of Marokko opnieuw represailles zal nemen nadat het eerder al duizenden migranten naar de Spaanse enclave Ceuta had laten vertrekken.

Dan toch. Eerder deze week stuurde Spanje nog een Algerijns regeringsvliegtuig terug dat Ghali vanuit de Noord-Spaanse stad Logroño moest terugbrengen naar Algerije. Gisteravond laat stapte de man dan toch op een vliegtuig naar Algerije.

Brahim Ghali (71) werd anderhalve maand verzorgd in een ziekenhuis in Logroño na een coronabesmetting. Dat leidde tot een grote rel met Marokko.

Ghali is namelijk de leider van de onafhankelijkheidsbeweging Polisario in de Westelijke Sahara, een gebied dat in de jaren 70 grotendeels geannexeerd werd door Marokko. Marokko beschouwt Ghali als een terrorist.

Ook in Spanje liep een onderzoek naar Ghali wegens onder meer marteling en genocide, dat na zijn aankomst in april opnieuw geopend werd. Ghali werd gisteren ondervraagd door de Spaanse justitie, maar die besliste uiteindelijk om hem niet op te sluiten. Het onderzoek loopt wel door. Ghali keerde gisteravond hoe dan ook al terug naar Algerije. Dat land steunt Polisario en Ghali heeft ook een Algerijns paspoort.

De vraag is nu hoe Marokko zal reageren op de Spaanse beslissing om Ghali niet te vervolgen én zijn terugkeer naar Algerije.

Uit protest tegen zijn verzorging in Spanje liet Marokko eerder al duizenden migranten naar Ceuta vertrekken, een Spaanse enclave in het noorden van Marokko. De beelden van in zee zwemmende en op straat ronddolende migranten, onder wie soms heel jonge kinderen, gingen de wereld rond.

Het Spaanse leger trad hardhandig op. Zo'n 7.500 van de in totaal bijna 9.000 migranten werden meteen teruggestuurd naar Marokko. Maar vele anderen, vooral minderjarigen, verblijven nog steeds in Ceuta. Ze worden er onder meer opgevangen door gezinnen ter plekke.

Bekijk hier een reportage die een VRT NWS-ploeg eerder in Ceuta maakte:

Videospeler inladen...

Meest gelezen