Drie partijen in gebreke gesteld bij brand Opwijk: "Fouten gemaakt bij bouw appartemensgebouw"

Bij de appartementsbrand in Opwijk begin april zijn de architect, de bouwheer en de bewoner waar de brand uitbrak in gebreke gesteld. Uit voorlopige onderzoeksresultaten blijkt dat er wel degelijk fouten zijn gemaakt bij de bouw van het appartementsgebouw Asbeekhof.

Bij de brand op 9 april werden er 34 flats vernield. Er lopen nu twee onderzoeken: één naar de oorzaak van de brand en één naar de snelle uitbreiding van het vuur. Daarbij zijn er drie partijen in gebreke gesteld: de architect, de bouwheer en de bewoner van de flat waar de brand zou ontstaan zijn. 

Het is nu nog altijd wachten op de conclusies van het parket. Gevolg is dat het gebouw nog altijd niet is vrijgegeven, dat er niks opgeruimd kan worden en dat het binnen regent, zegt burgemeester Inez de Coninck (N-VA): "De deskundigen zijn nog niet klaar met hun conclusies waardoor de afbraak- en de opruimwerken van de dakverdieping niet mogen starten. Het is dan wel goed weer, het gebouw is niet dicht. Het was de bedoeling om die dakverdieping verder af te breken en een voorlopige dichting te leggen, maar dat krijgt nu weer een beetje uitstel."

Heropbouw

Intussen hebben alle bewoners van de 34 flats een huurwoning of -appartement gevonden in Opwijk of omgeving. Eén gezin verblijft in een vakantiehuis en is nog op zoek naar een oplossing voor de winter, want dit jaar zal er nog niemand kunnen terugkeren, zegt De Coninck: “Naar verluidt zou alles wel nog op schema liggen om eind juni een aanvraag in te kunnen dienen om te kunnen starten met de heropbouw.”  

Meest gelezen