Lid van rechtse groep die Hitlergroet bracht in Fort van Breendonk veroordeeld tot 6 maanden cel met uitstel

De man die in augustus 2019 een Hitlergroet bracht in het Fort van Breendonk is veroordeeld tot een celstraf van 6 maanden met uitstel en een boete van 800 euro. De man bezocht het Fort met enkele vrienden van de extreemrechtse groep "Right Wing Resistance". De zaak kwam aan het licht na een onderzoek van De Morgen en VRT NWS. De rechtbank in Mechelen bevond hem schuldig aan negationisme en aanzetten tot racisme, haat en geweld. De Liga voor Mensenrechten en gelijkekansencentrum Unia kregen een symbolische schadevergoeding van 1 euro. 

"De rechtbank hield in het bijzonder rekening met het gebrek aan respect voor de talloze slachtoffers van de genocide en hun nabestaanden en de expliciete manier waarop een onaanvaardbaar beeld werd opgeroepen", verduidelijkt de persrechter in de rechtbank in Mechelen bij het vonnis. "Er wordt een vijandig en minachtend beeld getoond, waarmee andere mensen tot haat worden aangezet."

Wat is er gebeurd?

De man waarover sprake in het vonnis bracht in augustus 2019 een bezoek aan het Fort van Breendonk, samen met enkele vrienden van de rechtse groepering "Right Wing Resistance". In de kantine bracht hij voor enkele nazisymbolen een Hitlergroet. Iemand nam er een foto van, in november begon die te circuleren op sociale media, waardoor ook het parket zich op de zaak stortte.

De man in kwestie is de zoon van een voormalig parlementslid van Vlaams Belang uit Sint-Niklaas. Uit eerder onderzoek van onze redactie bleek dat de jongeman vaker deelnam aan activiteiten van de radicaal-rechtse groepering als Voorpost en de extreemrechtse groepering Generatie Identiteit. Hij krijgt nu dus 6 maanden cel met uitstel en moet een boete van 800 euro betalen. Hij werd veroordeeld voor negationisme, aanzetten tot racisme, haat en geweld. 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het Fort van Breendonk gebruikt door de nazi’s als doorvoerkamp naar de Duitse concentratiekampen.

De Liga voor Mensenrechten, Unia en gemeente Willebroek stelden zich burgerlijke partij. Unia en de Liga kregen 1 euro schadevergoeding, de claim van Willebroek werd afgewezen. 

Bekijk hier ook een verslag uit "Het Journaal" van 23 november 2019 over de zaak:

Videospeler inladen...

Meest gelezen