1.000 geveltuinen moeten straatbeeld van Aalst tot Kluisbergen opfrissen

In het zuidoosten van de provincie Oost- Vlaanderen is #1000geveltuinen gestart, een campagne om geveltuinen aan te leggen. Vijftien steden tussen Aalst en Kluisbergen willen hun inwoners aansporen om massaal geveltuintjes aan te leggen. "Zowel voor het klimaat als voor ons zijn er voordelen", zegt Caroline Vlaeminck,  klimaatmedewerker bij Solva, het intergemeenschappelijk samenwerkingsverband in Zuid-Oost-Vlaanderen. 

Met wat geluk, en vooral veel goede wil komen er binnenkort duizend extra geveltuinen bij aan de gevels van de Zuid-Oost-Vlaamse woningen. Het is alvast wat SOLVA, het intergemeenschappelijk samenwerkingsverband in Zuid-Oost-Vlaanderen, hoopt te bereiken met haar campagne #1000geveltuinen. 

Geveltuintjes zijn klimplanten of lage beplanting die aan de gevel van het huis grenzen. Vijftien steden en gemeenten in het zuidoosten van de provincie, van Aalst tot Kluisbergen, lanceren een oproep om hun inwoners te engageren.

Heleboel voordelen

De geveltuintjes fleuren niet alleen het straatbeeld op, maar brengen ook heel wat andere voordelen met zich mee. Bij de aanleg van de tuintjes worden altijd enkele tegels uit het voetpad gehaald, waardoor het regenwater makkelijker in de bodem kan doorsijpelen. 

De planten nemen ook fijn stof op, waardoor ze de lucht zuiveren en het CO2-gehalte doen afnemen. Bovendien vergroten de geveltuintjes de biodiversiteit. 

Volgens Caroline Vlaeminck, klimaatmedewerker bij Solva, is het een uitstekende actie voor het klimaat: "Tal van dieren of insecten vinden een schuilplaats in de planten. Daarnaast bevordert de aanleg van de tuintjes ook het sociaal contact onder de mensen en de gezelligheid in de straat."

Het is goed voor dieren en planten, maar ook voor ons, want het bevordert het sociale contact
Caroline Vlaeminck, klimaatmedewerker van SOLVA

Een geveltuin aanleggen is in principe heel eenvoudig. Elke gemeente pakt het project anders aan. Het is dus belangrijk om eerst de voorwaarden van je gemeente te controleren en toestemming aan te vragen indien nodig. Daarna kan het graven en planten beginnen. Er  zijn ook  gemeenten die de voorbereidende werken zelf uitvoeren voor de inwoners.

Het project lokt veel positieve reacties uit. "Vooral voor mensen die geen tuin hebben, is een geveltuin een leuk alternatief. Zeker in coronatijden is het leuk om iets om handen te hebben", vertelt Vlaeminck.

Meest gelezen