Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Chinese leider Xi Jinping wil een "liever en bescheiden imago"' voor zijn land om "meer vrienden te maken"

In een toespraak tot toplui van zijn communistische partij heeft de Chinese president Xi Jinping opgeroepen om "een geloofwaardig, lief en respectvol" imago van zijn land in de wereld uit te dragen. Xi lijkt zich zo te realiseren dat de agressieve "wolf warrior"-diplomatie van de voorbije jaren gefaald heeft en dat China in de wereld steeds meer negatieve reacties opwekt.

"China moet zijn verhaal op een positieve manier in de wereld uitdragen", klinkt het nu. "Het is nodig om internationaal meer vrienden te maken, om te verenigen en de kring met bevriende landen voortdurend uit te breiden om de publieke opinie te beïnvloeden", zo citeert het persbureau Xinhua de Chinese leider. 

Het gebeurt niet vaak dat president Xi fouten toegeeft en hij doet dat eigenlijk ook niet met zo veel woorden, maar de uitspraken van vandaag vormen wel een bocht van 180 graden met het buitenlandse beleid dat hij sinds zijn aantreden in 2012 gevoerd heeft.

China moet open en vol vertrouwen zijn, maar ook bescheiden en nederig in de communicatie met de wereld

De Chinese president Xi Jinping

Vooral sinds het aantreden van Xi voeren Chinese diplomaten, media en "gewone burgers" een zeer agressieve communicatiestrategie die bijwijlen ook erg veel op intimidatie lijkt. Dat gaat van sarcastische uitspraken of ronduit scheldpartijen tegen buitenlandse leiders of landen of om het even wie die zich ook een maar een beetje kritisch uitlaat over China, over Hongkong en dan hebben we het nog niet over de Oeigoeren of Tibet. 

De wereld verenigt zich tegen China

Die zogenoemde strategie van de "wolf warrior" (wolf-strijder) is genoemd naar een nogal propagandistische avonturenfilm waarbij Chinese helden het opnemen tegen boosaardige Amerikaanse huurlingen. 

Aanvankelijk leek die aanpak te werken en leken sommige journalisten, socialemediagebruikers of landen zich te hoeden voor moeilijke uitspraken over het Chinese regime, maar sinds de coronacrisis zijn er aanwijzingen dat de wereld dat beu aan het worden is. Het positieve imago van China als land dat de armoede succesvol terugdringt en een economische opgang meemaakt, lijkt ondergraven door de "wolf warrior" en uiteraard door de verspreiding van het coronavirus vanuit China.

VS-president Donald Trump haalde graag uit naar Peking, maar zijn opvolger Joe Biden doet dat niet minder en meer in samenspraak met de bondgenoten. Het lijkt erop dat de Verenigde Staten beginnen te profiteren van het ongenoegen van veel landen in de wereld over de Chinese manier van doen, zowel in Europa, Afrika, Azië of Latijns-Amerika. Onlangs riep de voormalige Australische socialistische premier Kevin Rudd op tot een wereldwijde alliantie tegen China. 

Of het communistische regime in Peking het roer nu echt wil omgooien en of dat geloofwaardig is, moet nog blijken. Er is al veel imagoschade aangericht en het gevoel dat de wolf voortaan in schapenvacht zal rondwaren, zal niet snel verdwijnen.

Meest gelezen