Ophef in Frankrijk: lichamen voor "de wetenschap" heimelijk gebruikt voor crashtesten met auto's en legermanoeuvres 

In Frankrijk is er flink wat commotie ontstaan. Stoffelijke overschotten die ter beschikking waren gesteld aan de wetenschap, zijn gebruikt voor crashtesten met auto’s. Ook voerde het leger met de lichamen heimelijk experimenten uit. Dat blijkt na enig speurwerk van de Franse televisie. 

Fransen stelden hun lichaam na hun dood ter beschikking van de wetenschap. Ze dachten voor medisch onderzoek, maar de lichamen werden verkocht aan de auto-industrie om de bekende crashtesten (waarbij auto's opzettelijk botsen om de impact te meten) mee uit te voeren. Echte lichamen werden dus gebruikt in plaats van de klassieke poppen. Maar ook het leger gebruikte stoffelijke overschotten, om bijvoorbeeld de schade na het inrijden op mijnexplosieven in te schatten. 

Kostprijs? 900 euro per stoffelijk overschot
correspondent Frank Renout

"Bedrijven betaalden 900 euro per stoffelijk overschot, 400 euro voor zogenaamde anatomische delen", weet correspondent Frank Renout. "Dat wordt bevestigd door directe betrokkenen. Wat nog niet bekend is, is om hoeveel lichamen het juist gaat."

Concreet wordt het Donatiecentrum voor Lichamen (CDC) in Parijs geviseerd. Dat centrum ontving jaarlijks zo'n 600 lichamen van mannen en vrouwen. Stoffelijke overschotten worden inderdaad in een aantal gevallen afgestaan/verkocht aan bedrijven of instanties. Dat blijkt perfect legaal, maar de donoren en hun nabestaanden moeten wél op voorhand geïnformeerd zijn.

De verkoop van lichamen is de zoveelste ophef rond het centrum dat eerder al de deuren sloot na uitgelekte "onethische praktijken".

ImageGlobe

Vijftig gezinnen dienden een klacht in

Enkele jaren geleden konden Franse media al hallucinante rapporten en foto's bekijken waaruit bleek dat er serieus wat misliep aan het CDC, dat verbonden was aan de medische faculteit van de Universiteit van Parijs-Descartes.

Het parket opende zelfs een vooronderzoek wegens "aantasting van de waardigheid van stoffelijke overschotten". De bal ging aan het rollen nadat vijftig gezinnen een klacht hadden ingediend.

Transport? In de kofferbak van een auto

De omstandigheden waarin het medische onderzoek van de lichamen diende te gebeuren, waren ronduit erbarmelijk te noemen. Wetenschappers en studenten werkten jarenlang op de gang van vervallen gebouwen.

Documenten spraken over "werkkamers die al 20 jaar niet meer waren ontsmet", waar geen beveiliging was (iedereen kon vrij in en uit de gebouwen) en waar de koelcellen hopeloos verouderd waren (lichamen konden niet op de juiste temperatuur bewaard worden). Bovendien werden de lijken letterlijk op een hoopje gesmeten. "Te vergelijken met een echt massagraf", dixit de rapporten. 

We hebben weer wormen gehad

getuigenis medewerker

Soms belandden er lichamen van hiv- en hepatitispatiënten op de dissectietafel zonder dat onderzoekers op de hoogte waren gebracht van de  medische dossiers. Eén lichaam zou ook niet vervoerd zijn via de standaardprocedures, maar gewoonweg in de kofferbak van een privévoertuig. Voorts waren er meldingen over lichamen "aangetast door ongedierte".  "Ratten renden door de gebouwen" tot "we hebben wormen gehad", getuigden gewezen medewerkers.

De pijnpunten werden door het personeel in 2017 meermaals aangekaart. Hoogdringende mails werden verstuurd, maar bleven zonder gevolg. Uiteindelijk sloot het centrum de deuren.

Meest gelezen