Coronablog - "Goed dat meeste Rode Duivels zich laten vaccineren", aantal patiënten op intensieve zorg nadert 400  

De coronacijfers blijven overtuigend dalen. Elk dag worden nu gemiddeld 85 mensen met het coronavirus opgenomen in het ziekenhuis, dat is een daling met 22 procent tegenover de week ervoor. Op intensieve zorg liggen nog 403 coronapatiënten. En er sterven gemiddeld 13 mensen per dag aan de gevolgen van COVID-19. Volg alle updates in onze coronablog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Epidemioloog Van Damme: "Belangrijkste is dat de meeste Rode Duivels zich hebben laten vaccineren"

Niet alle Rode Duivels laten zich vaccineren voor de start van het EK voetbal en dat lokte heel wat reacties uit. Bondscoach Roberto Martinez moest zich daarvoor eerder vandaag verantwoorden. "Het belangrijkste is dat de meeste spelers zich wél hebben laten vaccineren", zegt epidemioloog Pierre Van Damme daarover.

De vrees zou bestaan dat het vaccin tot mindere sportieve prestaties zou kunnen leiden, maar "daar zijn weinig wetenschappelijke gegevens over", zegt Van Damme nog. "Ik ben vooral blij dat de meeste Rode Duivels zijn ingegaan op het aanbod."

Lees hier de uitleg van bondscoach Roberto Martinez:

De coronacijfers doorgelicht: gemiddeld 85 opnames per dag en 4,7 miljoen Belgen ingeënt

 • Gisteren, op dinsdag 1 juni (de laatste dag waarvoor cijfers beschikbaar zijn), hebben 4.725.891 mensen in ons land al zeker één prik gekregen. Dat is 51,3 procent van de volwassen bevolking. 2.193.928 van hen zijn volledig beschermd.
 • Van 26 mei tot en met 1 juni werden elke dag gemiddeld 85 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 22 procent minder dan de week ervoor. Tussen 19 en 25 mei waren er gemiddeld 109 opnames per dag. Het aantal ziekenhuisopnames daalt al een kleine maand.
 • Gisteren - dinsdag 1 juni - meldden de ziekenhuizen 93 opnames. 151 patiënten konden dan weer het ziekenhuis verlaten. 
 • De ziekenhuizen rapporteerden een totaal van 1.161 covidpatiënten in het ziekenhuis. Op weekbasis is het totale aantal patiënten in het ziekenhuis gedaald met een stevige 25 procent.
 • 403 covidpatiënten liggen op intensieve zorg, 253 hebben beademing nodig. Op weekbasis is het aantal opnames op de afdelingen gedaald met 24 procent, het aantal patiënten dat aan de beademing ligt is gedaald met 21 procent.
 • Ter vergelijking: op 20 februari lagen 315 patiënten op intensieve zorg. Dat aantal was het laagste sinds het begin van de derde golf.
 • In de week van 23 tot en met 29 mei overleden elke dag gemiddeld 13 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer is met een forse 32 procent gedaald in vergelijking met de week ervoor. De teller van het totale aantal doden in ons land staat op 24.968.
ROBIN UTRECHT
 • Tussen 23 en 29 mei werden per dag gemiddeld 1.740 nieuwe besmettingen bevestigd, dat is 28 procent minder dan de week ervoor. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.063.499 besmettingen geregistreerd.
 • Tussen 22 en 28 mei werden dagelijks gemiddeld 43.600 tests afgenomen. Dat is 12 procent minder dan de week ervoor.
 • De positiviteitsratio tussen 23 en 29 mei (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedroeg 4,6 procent (0,9 procent minder dan vorige week). Dat betekent dat meer dan 4 op de 100 van de afgenomen testen positief waren. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend, de Europese CDC houdt het cijfer van 4 aan.
 • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 0,86. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld minder dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie.

Sportarts over Rode Duivels: "Bij topsport kan procentje het verschil maken, voor ons geen reden om vaccin te weigeren"

Er is veel commotie over het feit dat niet alle Rode Duivels zich voor het komende EK hebben laten vaccineren tegen corona, ondanks het feit dat ze voorrang gekregen hadden in het vaccinatieprogramma. Tom Teulingkx, sportarts en voorzitter van de Vereniging voor sport- en keuringsartsen, zei in "De wereld vandaag" op Radio 1 dat het hier om topsport gaat, waar er met enkele procenten gewerkt wordt en zorgvuldige afwegingen gemaakt worden, maar dat dit zeker geen voorbeeld mag zijn voor recreantsporters en de algemene bevolking om het vaccin links te laten liggen.

Lees meer in het artikel:

Spoedarts Jan Stroobants: "Mensen zouden zelf moeten kunnen kiezen wanneer ze gevaccineerd worden"

Volgens spoedarts Jan Stroobants (ZNA Middelheim) zouden mensen moeten kunnen kiezen wanneer ze hun vaccin krijgen, en moeten we de leeftijdsgrenzen laten vallen. "We moeten een situatie vermijden waarin tijdslots leeg blijven terwijl mensen wachten op hun vaccin." Volgens Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid, is het nu niet meer het moment om het hele systeem om te gooien.

Lees meer in het artikel:

Vandenbroucke en Beke: "Coronatest goedkoop maken voor wie nog geen vaccin kon krijgen, niet voor wie geweigerd heeft"

Wie nog geen kans heeft gekregen om zich te laten vaccineren, moet zich goedkoop kunnen laten testen als hij een attest nodig heeft om bijvoorbeeld op reis te gaan. Dat vindt althans minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Voor wie een vaccin weigerde, is de minister in "De afspraak" minder genereus. De regering moet wel de knoop nog doorhakken. Ook Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) is gewonnen voor het idee van een gratis of zeer goedkope PCR-test voor wie zich nog niet heeft kunnen laten vaccineren.

Lees meer in het artikel:

Europese begrotingsregels ook volgend jaar opgeschort

De Europese regels over begrotingstekorten en staatsschuld blijven ook volgend jaar opgeschort. Dat zegt de Europese Commissie. Vanaf 2023 zouden ze opnieuw van toepassing worden.

Begin maart had de Commissie al gezegd dat de zogenaamde algemene ontsnappingsclausule ook in 2022 zou blijven gelden. Die clausule was in de lente van 2020 bij het losbarsten van de coronacrisis voor het eerst geactiveerd om de lidstaten alle budgettaire ruimte te bieden om de economie te stutten en jobs te redden. Hoewel het vaccinatieritme is opgedreven en de economie aan het rechtkrabbelen is, acht de Commissie een terugkeer naar business as usual nog niet aangewezen.

De ongeziene corona-uitgaven hebben ertoe geleid dat de meeste lidstaten momenteel de begrotingsnorm schenden. Dertien lidstaten overtreden ook de schuldnorm, maar geen enkel land belandt momenteel dus op het strafbankje. Verwacht wordt dat de economische activiteit in de Europese Unie in het laatste kwartaal van dit jaar opnieuw hetzelfde niveau zal bereiken als voor de crisis. 

“Gelijk sluitingsuur voor horeca binnen en buiten goede zaak”

Als het van de Vlaamse regering afhangt, wordt het sluitingsuur voor de horeca vanaf volgende week gelijkgetrokken. Dat heeft Vlaams viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) gezegd in het Vlaams Parlement. Het vorige Overlegcomité heeft beslist dat de horeca binnen om 22 uur zal moeten sluiten, terwijl de terrassen open mogen blijven tot 23.30 uur.

“Een gelijk sluitingsuur zou beter zijn”, zegt Crevits. Ze zegt dat de Vlaamse regering dat standpunt volgende vrijdag zal verdedigen op het volgende Overlegcomité.

Crevits wil ook de kwestie van het plexiglas weer aankaarten als er geen 1,5 meter tussen de tafelgezelschappen kan worden gehouden. “Voor ons kan dat absoluut een oplossing zijn, zeker buiten”, zegt Crevits.

Videospeler inladen...

Corona weegt op inkomsten van Belgische voetbalclubs

De Belgische profvoetbalclubs hebben het vorige seizoen (2019-2020 dus) hun inkomsten licht zien dalen tot 373,5 miljoen euro. Dat blijkt uit een rapport van advieskantoor Deloitte. Dat heeft natuurlijk vooral te maken met het feit dat de coronacrisis losbarstte in de laatste maanden dat seizoen. Vooral op vlak van ticketing-, uitzend- en commerciële inkomsten liet dat zich voelen. Het prijzengeld uit de Europese competities kon dat wel wat compenseren.

Omdat in dit rapport het effect van de coronacrisis zich nog niet ten volle laat voelen, voorspelt Deloitte dat de profclubs vooral dit seizoen (én mogelijk zelfs de volgende twee) echte de klappen zullen krijgen. Het adviesbureau rekent dat er 21 tot 33 procent minder centen zullen binnenrollen, goed voor een dreun van 80 tot 120 miljoen euro. 

Yorick Jansens

Enkel de hogere sponsorinkomsten en het tv-contract met Eleven Sports zouden die pil wat kunnen verzachten. Ook mooie transferopbrengsten zouden dat kunnen doen, maar die schommelen fors van seizoen tot seizoen. 2019-2020 was bijvoorbeeld een topjaar waarin clubs voor 109,2 miljoen euro aan spelers verkochten, 87 miljoen euro meer dan een jaar eerder.

Italiaanse scholieren die zich vandaag laten vaccineren, krijgen exemplaar van de grondwet cadeau

Bondscoach Roberto Martinez geeft straks uitleg bij de vaccinaties van de Duivels: helft niet geprikt

De Rode Duivels hebben maandagavond een prikje gekregen met het Pfizer-vaccin. Opvallend: ongeveer de helft van de spelersgroep heeft géén prik gekregen. Wellicht zal bondscoach Roberto Martinez vanmiddag meer uitleg geven over de vaccinaties bij de Rode Duivels op zijn persconferentie. De persbabbel is straks live te volgen op onderstaande pagina, vanaf 14.30 uur.

Eerste verdachten voor de rechter voor gesjoemel met coronapremies: "Intussen al meer dan 12.000 dossiers nagekeken"

In de Nederlandstalige rechtbank van Brussel staan binnenkort voor het eerst mensen terecht die fraude zouden hebben gepleegd met coronapremies. Dat schrijft de krant De Tijd. De twee verdachten zouden meer dan 300.000 euro aan premies hebben opgestreken waar ze geen recht op hadden.

Lees hier meer:

In Antwerpen ontvangen 2.000 zeelui hun prik

In Antwerpen worden vandaag zo'n 2.000 zeelui gevaccineerd tegen het coronavirus. Ons land is één van de weinige landen die deze groep voorrang geeft in de vaccinatiecampagne. De zeelui krijgen die voorrang, omdat ze moeten werken in bijzondere omstandigheden.

Ze zijn soms weken of maanden van huis en daardoor is het voor hen vaak moeilijk om een afspraak te maken in een vaccinatiecentrum. Bovendien zijn ze zonder vaccin niet in iedere haven welkom. 

HERBELUISTER hier het gesprek met Wilfried Lemmens van de Koninklijke Belgische Redersvereniging in "De ochtend":

Waals minister-president Di Rupo: "Ik ben voor vaccinatie van 12 tot 17 jaar"

Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) is er voorstander van kinderen van 12 tot 17 jaar te vaccineren tegen het coronavirus. Dat heeft hij gezegd op DH Radio.

De verschillende ministers van Volksgezondheid buigen zich wellicht zaterdag in de Interministeriële Conferentie (IMC) over de vaccinatie van 16- en 17-jarigen. Voor de Waalse regeringsleider mag ons land nog wat verder gaan. "We zijn gevaccineerd toen we nog baby waren. En het is door die vaccinatie dat we er vandaag zijn. Mochten we toen niet gevaccineerd zijn, zouden we vandaag een zware ziekte hebben of er niet meer zijn. Dus ja, ik ben 100 procent voor de vaccinatie van jongeren van 15 tot 17 jaar, en zelfs van 12 tot 17 jaar."

De Europese Commissie heeft onlangs het licht op groen gezet voor het vaccin van BioNTech/Pfizer voor kinderen van 12 tot 15 jaar. Ze volgt daarmee een aanbeveling van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

Apothekers verkochten tot nu toe ruim 700.000 zelftests

De apothekers verkochten op bijna twee maanden tijd ruim 700.000 zelftests. Dat zegt Georges Verpraet, woordvoerder van de Algemene Pharmaceutische Bond (APB). De verkoop van die tests voor het brede publiek ging op 6 april van start. Deze tests zijn in de eerste plaats bedoeld als een "teken van respect naar geliefden", zoals coronacommissaris Pedro Facon enkele dagen geleden nog zei. Wie al symptomen heeft, neemt het best contact op met de huisarts.

In een recente persconferentie had het Crisiscentrum opgeroepen om een zelftest te gebruiken voor ontmoetingen met vrienden of familie. Uit de cijfers is niet te achterhalen of de Belgen die aanbeveling opvolgen. "Wat we wel opmerken is dat veel mensen voor de eerste keer een test komen halen. Er is nog altijd een grote behoefte om van de apotheker de nodige uitleg te krijgen over de werking", zegt Verpraet. "Dat toont ook aan dat het de juiste keuze was van de overheid om deze tests via de apothekers te verspreiden."

BEKIJK hier hoe die test werkt:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Hoe de komende weken naar het EK Voetbal kijken op groot scherm?

Het EK voetbal volgen op groot scherm de komende weken? Het kan, nu er coronaversoepelingen komen, al zal het wel onder strenge regels zijn. Dat blijkt uit de omzendbrief van Binnenlandse Zaken die naar de burgemeesters is verstuurd en in Het Nieuwsblad staat.

De opvallendste punten samengevat in dit artikel: 

Meest gelezen