ROBIN UTRECHT

Deinze schaft mondmaskerplicht af: "Gisteren geen enkele geregistreerde besmetting"

Vanaf donderdag 3 juni moeten inwoners en bezoekers in Deinze geen mondmasker meer dragen. Ook in de omliggende dorpskernen valt de verplichting weg. "Het vaccinatiecentrum in de Brielpoort draait op volle toeren en de besmettingscijfers evolueren in de goede richting. Zo was er gisteren geen enkele geregistreerde besmetting in Deinze", zegt burgemeester Jan Vermeulen (CD&V).

Inwoners van Deinze moeten vanaf donderdag niet langer een mondmasker dragen in de stadskern. Ook in het centrum van de andere deelgemeenten valt de verplichting weg. Na Sint-Niklaas is het de tweede Oost-Vlaamse stad waar de mondmaskerplicht wordt versoepeld.

De versoepeling betekent echter niet dat het mondmasker helemaal uit het straatbeeld verdwijnt: "Zo blijft de verplichting gelden van maandag tot en met vrijdag van 7 uur tot 19 uur in de schoolomgevingen van Deinze en de deelgemeenten, omdat op deze plaatsen mensen vaak ongewild te dicht in contact komen met elkaar", zegt burgemeester Jan Vermeulen (CD&V).

Ook op drukke plaatsen blijft de verplichting gelden. Maar wat precies als druk wordt beschouwd, laat het stadsbestuur over aan de inwoners en bezoekers. "We geven hiermee onze inwoners en bezoekers het vertrouwen om zelf te bepalen wat 'drukke plaatsen' zijn. Iedereen vanaf 12 jaar moet zoals voordien altijd een mondmasker op zak hebben. Op drukke plaatsen kan men dit dan gebruiken," aldus de burgemeester.

Mondmaskerplicht sinds vorige zomer

Vorig jaar kregen de lokale besturen de opdracht om zelf te bepalen waar die verplichting moest worden ingevoerd. In Deinze werd tot nu voor de bebouwde kom van het centrum en alle deelgemeenten gekozen omdat dit duidelijk, uniform en gekend is door iedereen. 

Meest gelezen