Eerste verdachten voor de rechter voor gesjoemel met coronapremies

In de Nederlandstalige rechtbank van Brussel staan binnenkort voor het eerst mensen terecht die fraude zouden hebben gepleegd met coronapremies. Dat schrijft De Tijd. De twee verdachten zouden meer dan 300.000 euro aan premies hebben opgestreken waar ze geen recht op hadden.

Ondernemers die hun zaak moesten sluiten door de coronacrisis of die op een andere manier hinder ondervonden, konden bij de Vlaamse overheid aankloppen om een steunpremie te krijgen. De bedoeling daarvan was om die ondernemers te helpen om niet failliet te gaan door de pandemie. Maar de voorbije maanden bleek al dat veel bedrijven onterecht een beroep hebben gedaan op die steunmaatregel.

En nu zou dat dus voor het eerst tot een proces leiden. Twee verdachten moeten zich op 18 juni voor de Nederlandstalige correctionele rechtbank van Brussel verantwoorden. Ze zouden in naam van 37 vennootschappen steun hebben aangevraagd en gekregen, terwijl die bedrijfjes in werkelijkheid niet actief waren en niet in aanmerking kwamen voor de vergoeding. Op die manier zouden ze volgens het parket van Brussel voor 308.840 euro onterechte premies hebben gekregen. Ze staan daarom terecht voor onder meer oplichting en subsidiefraude.

Het ziet ernaar uit dat zij lang niet de enigen zijn die onterecht van de maatregel gebruik hebben gemaakt. Volgens Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) zijn intussen al meer dan 12.000 dossiers nagekeken. In meer dan de helft van de gevallen werd de steun volledig of gedeeltelijk teruggevraagd, goed voor 67 miljoen onterechte steun. Daarvan is al 36 miljoen terugbetaald aan de overheid. Er zijn ook 165 ondernemingen die mogelijk echt fraude hebben gepleegd. Die dossiers zijn doorgegeven aan de Centrale Dienst voor de Bestrijding van de Corruptie, en zullen later mogelijk ook voor de rechtbank komen.

Meest gelezen