EK voetbal 2016 op sociale media: een lief Portugees jongetje en een bejubelde Franse schone

Vanaf vrijdag is het weer al voetbal wat de klok slaat, met de start van het Europees Kampioenschap, niet in één welbepaald land, maar dit keer in meerdere landen. Zeker de wedstrijden van de Rode Duivels zullen in veel huiskamers en daarbuiten met het nodige enthousiasme gevolgd worden. Maar zoals steeds zullen niet alleen de prestaties voor de nodige ophef en discussies zorgen. Vaak krijgen tijdens een dergelijk groots evenement ook andere, extra-sportieve gebeurtenissen meer dan de gebruikelijke weerklank. Hier spelen sociale media dan een doorslaggevende rol. Zoals ook gebeurde tijdens het Europees Kampioenschap voetbal in Frankrijk, 5 jaar geleden. Daarom deze opfrissing.

 

1. IJslandse sportcommentator gaat volledig uit zijn dak

Na een gelijkspel tegen Portugal en Hongarije zat er voor IJsland, om zeker te zijn van de volgende ronde, niets anders op dan te winnen van Oostenrijk. En dat gebeurde op de meest spectaculaire manier, namelijk met een 2e doelpunt in de toegevoegde tijd. Niet goed voor het hart van welke supporter dan ook en zeker niet voor Gudmundur Benediktsson, commentator van dienst voor de IJslandse televisie.

Benediktssons 'over the top'-emotionele uitbarsting, waarbij hij nauwelijks uit zijn woorden geraakte, terwijl hij bleef schreeuwen, ging na de match snel viraal. "De telefoon blijft hier maar rinkelen. Ongelooflijk. Maar ik kan zo genieten van het voetbal. En dat ik zo reageer, is deel van mijn job. En nee, ik weet ook niet goed meer wat ik allemaal uitschreeuwde na die goal", reageerde 'Gummi Ben', zijn bijnaam, een dag later op BBC News.

2. Portugese jongen troost treurende Fransman na finale

Uiteindelijk mocht Portugal de beker in de lucht steken, na winst tegen Frankrijk in de finale. En dus vloeiden de tranen van verdriet overvloedig bij de Franse supporters die hun team in eigen land graag hadden zien winnen. Maar er kwam een troostend gebaar vanuit een onverwachte hoek. De Portugese jongen Matisse gaf een treurende supporter immers een knuffel en veroverde zo de harten van het internet.

"Het was een goed gevoel om die supporter te knuffelen. Want ik kan er niet goed tegen iemand triestig te zien na een verloren match. En het deed hem goed", verklaarde Matisse daarna aan Euronews

3. Ronaldo scoort… op sociale media!

Het zat Cristiano Ronaldo in de eerste 2 wedstrijden niet mee: diverse doelpogingen, maar scoren lukte niet. En dan liet de Portugese voetbalgod zich tijdens de wedstrijd tegen Oostenrijk ook nog eens op een lachwekkende manier fotograferen. Althans, dat vond men op sociale media, waar de geschrokken Ronaldo het voorwerp van spot en hoon werd.

Volgens sommige nieuwsmedia was deze foto alleszins "een deuk voor zijn imago". Oordeelt uzelf:

4. Verrassend IJsland charmeert met de 'Viking clap'

De verrassing van het kampioenschap in 2016 was ongetwijfeld de IJslandse nationale ploeg die pas door Frankrijk in de kwartfinale uitgeschakeld werd. Maar daarvoor hadden ze wel Engeland naar huis gestuurd, na een 2-1-zege. Het succesvolle parcours van de IJslanders werd na iedere wedstrijd afgesloten met de 'Viking clap'.

Ook al bleek achteraf dat die ‘Viking clap’ zijn oorsprong helemaal niet vond in een Scandinavisch land - die zou in Schotland liggen -, toch charmeerden zowel de voetballers als hun supporters de voetballiefhebbers er wereldwijd mee. Eenmaal terug op IJslandse bodem deden de voetballers hun succesnummer nogmaals over met de fans die hen daar opwachtten. Dat filmpje werd op Facebook intussen meer dan 22 miljoen keer bekeken.

5. Ieren onder de indruk van knappe Française

Het verlies van Ierland tegen de Rode Duivels bleek door een aantal Ierse supporters snel verteerd te zijn toen ze de Franse Carla Romera tegen het lijf liepen. De groep hief snel "Can’t take my eyes off of you" en "Hey baby" aan, iets wat Romera zich met grote glimlach op de mond graag liet welgevallen. Zelfs toen men op de knieën viel voor haar.

Romera op nieuwswebsite Daily Mail: "Het was een magisch moment. Gevuld door vriendschap en plezier. Eerst dacht ik dat het droom was. Nee, ik waardeer wat ze gedaan hebben en hoe ze het gedaan hebben." Het filmpje verzamelde intussen meer dan 3 miljoen views.

Meest gelezen