Esma Uçan van islamitische studentenvereniging Mahara over hoofddoekendebat: "Land dat uitsluit, kan nooit evolueren"

Voor Esma Uçan, bestuurder van de islamitisch geïnspireerde studentenvereniging Mahara, is het neutraliteitsbeginsel in de discussie over de hoofddoeken onhoudbaar en wereldvreemd. "Je kunt nooit spreken van absolute neutraliteit", zegt Uçan. "Het neutraliteitsbeginsel stelt dat een vrouw met een hoofddoek haar passagiers niet neutraal van de ene naar de andere halte zou kunnen vervoeren. Ik vind dat lachwekkend."

De discussie over de hoofddoek is terug van nooit weggeweest. Het begon in Brussel: een vrouw die een hoofddoek draagt is zo tot twee keer toe niet aangeworven door de openbare vervoersmaatschappij MIVB, hoewel ze alle nodige competenties had voor de job in kwestie. Ze stapte naar de arbeidsrechtbank. Die heeft de MIVB vorige week veroordeeld tot een boete van 50.000 euro.

Daar bleef het niet bij. Gisteren nog zei MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez dat hij het niet vindt kunnen dat staatssecretaris van Gelijke Kansen en Diversiteit Sarah Schlitz (Ecolo) Ihsane Haouach, een vrouw met hoofddoek, heeft benoemd tot regeringscommissaris bij het Instituut voor Gelijkheid van Mannen en Vrouwen. Hij vindt dat indruisen tegen het neutraliteitsbeginsel.

Het neutraliteitsbeginsel zegt dat de staat neutraal is, en dat de ambtenaren van openbare diensten neutraal moeten handelen. Het wordt dan ook vaak aangegrepen om een verbod op religieuze of filosofische symbolen bij de overheid te verantwoorden. Volgens Esma Uçan, bestuurder van de islamitisch geïnspireerde studentenvereniging Mahara, is dat beginsel onhoudbaar en wereldvreemd. "We moeten oordelen op competenties, en niet op voorkomen", zegt Uçan in "De afspraak".

Bekijk hieronder het gesprek met Esma Uçan en Zuhal Demir in "De afspraak" (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Voor Vlaams minister Zuhal Demir is neutraliteit dan weer van uiterst belang in zichtbare overheidsfuncties. "Ik denk dat je uitingen van persoonlijke overtuigingen, of die nu politiek of religieus zijn, kunt beperken of zelfs verbieden in een bepaalde context", zegt Demir. 

"Dat moet redelijk en proportioneel zijn. In dit geval is Ihsane Haouach als regeringscommissaris een verlengde van de regering. Dan kun je oordelen dat ze neutraliteit moet kunnen uitstralen. Ik geloof dat voor elke visibele functie in de overheid. Er zijn heel veel andere vacatures die openstaan."

"Je kunt nooit spreken van absolute  neutraliteit", zegt Uçan. "Door het feit dat Ihsane Haouach afgevaardigd is door Ecolo, kun je stellen dat zij daardoor een kleur heeft. Je kunt nooit de schijn van partijdigheid volledig wegnemen.  Neutraliteit is subjectief. Wat objectief is, is hoe ambtenaars hun werk doen."

Niet alleen invloed op mentale welzijn, maar ook effect op ons welvarend Vlaanderen

Esma Uçan

"Het neutraliteitsbeginsel zoals dat vandaag wordt ingevuld, stelt dat een vrouw met een hoofddoek haar passagiers niet neutraal van de ene naar de andere halte zou kunnen vervoeren", zegt Uçan. "Ik vind dat lachwekkend. Die personen hebben een opleiding gehad en hebben de compententies om dat te doen. En dat is ook het geval bij Haouach. Zij is een sterke dame met heel veel competenties op haar cv."

"Een land dat uitsluit, kan nooit evolueren", zegt Uçan. "Ik heb contact gehad met veel vrouwen die de juiste competenties hadden, maar door hun voorkomen al wisten dat ze geen kans hadden op de job. Dit heeft niet alleen een invloed op het mentale welzijn, maar het heeft ook een effect op ons welvarend Vlaanderen. Veel vrouwen worden uitgesloten en kunnen niet helpen meebouwen. Er zijn heel veel sectoren met grote tekorten. Het zou een goede stap zijn om die vrouwen mee op te nemen. We moeten vertrekken vanuit een idee dat elke burger deel uitmaakt van de maatschappij."

Meest gelezen