Radio 2

4 maanden verboden te fietsen op stuk dijk in Middelkerke

Vanaf 1 juni is het verboden om te fietsen op een stuk van 3 kilometer op de dijk in Middelkerke en de Koning Ridderdijk in Westende. Het tijdelijke verbod loopt tot eind september. Oppositiepartij Open VLD en enkele getroffen handelaars vinden die periode te lang. Het is de enige plek aan de kust waar je niet kan fietsen op de dijk deze zomer.

Het gemeentebestuur nam die beslissing, omdat het er in de zomer te druk wordt en daardoor gevaarlijk. De meeste handelaars en ook fiets- en go-cartverhuurders vinden een fietsverbod terecht in juli en augustus. “Dat was vorig jaar door de coronacrisis ook al zo”, zegt Kirsten van Fietsenhuis Feys. “Die beslissing begrijpen wij. Maar in juni en september vinden wij dat helemaal niet nodig. Het is dan een stuk minder druk.”

Minder inkomsten

De fietsverhuurster is ervan overtuigd dat haar inkomsten zullen dalen. “Mensen fietsen nu eenmaal graag op de dijk om te genieten van het mooie uitzicht. Ze passeren de terrasjes, slaan de remmen dicht en gaan op het gemak iets drinken. Op de straat die parallel loopt, de Leopoldlaan, kan dat in principe niet. Het is er veel drukker, er zijn meer auto’s en de tram rijdt daar ook. De mensen doen dat eigenlijk liever op de dijk."

Onaangename verrassing

Burgemeester Jean-Marie Dedecker (LDD) liet weten dat de handelaars op het verboden stuk van de dijk daarover bevraagd zijn en tevreden zijn met de beslissing. Bij Fietsenhuis Feys is dat niet gebeurd: “Wij vielen uit de lucht. Vorige week kwam er plots iemand van de gemeente de documenten binnensteken met het verbod. Vorig jaar werd dat wel gedaan, maar nu dus niet. Dat is niet fijn, want bij onze fietsverhuurcollega’s werd dit ook niet gedaan. We hebben de indruk dat hij het op eigen houtje heeft beslist, want we weten van enkele horecazaken dat ze ook niet achter die beslissing staan”, besluit ze.

Middelkerke is nu de enige kustgemeente waar je deze zomer niet mag fietsen op de zeedijk. Over het bewuste stuk van de dijk lopen ook 3 erkende fietsroutes. 

Meest gelezen