"Ja, die Calvo moest er van in het begin aan": Groen en CD&V verbolgen over "schietfilmpje" van Ben Weyts (N-VA)

Verschillende kopstukken van Groen en CD&V reageren verontwaardigd op een filmpje van het entertainmentkanaal Supercontent waarin Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) op ballonnen schiet met daarop de hoofden van politici en het ludiek over het "afschieten" van Kamerlid Kristof Calvo (Groen) heeft. Weyts zegt dat het duidelijk om humor gaat en dat de beelden al in de paasvakantie zijn gemaakt.

"Ja, die Calvo moest er van in het begin aan. Heb je gezien hoeveel kogels ik nog heb? Ik kan die Calvo honderd keer afschieten!" Dat zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) in een filmpje in de reeks "Shooting stars" dat op de socialemediakanalen van Supercontent is verschenen, een merk van Pieterjan Marchand en Jeff Bronder waarmee ze grappige of satirische entertainmentfilmpjes maken.

Concreet mikt Weyts met een luchtgeweer op ballonnen met daarop de hoofden van Kamerlid Kristof Calvo (Groen), voorzitter Conner Rousseau van Vooruit, Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V), premier Alexander De Croo (Open VLD) en voorzitter Tom Van Grieken van Vlaams Belang. Nadat hij de ballon met het hoofd van Calvo heeft stukgeschoten, laat hij zich de opvallende commentaar over hem ontvallen.

Bekijk hier een fragment uit het bewuste filmpje (en lees voort onder de video):

Verschillende politici van Groen reageren verbolgen op het filmpje en vooral over de uitspraken die Weyts daarin doet. Ze hekelen onder meer de timing nu de zwaargewapende militair en terreurverdachte Jürgen Conings al meer dan 2 weken op de vlucht is nadat hij bedreigingen aan het adres van politici en virologen had geuit.

Vlaams Parlementslid Björn Rzoska verspreidt via Twitter een bewerkte versie van de beelden waarop de woorden "Politici afknallen, is dit normaal, minister Weyts?" zijn geplaatst. "Op het moment dat virologen, journalisten en politici (onder wie uw voorzitter Bart De Wever) doodsbedreigingen krijgen. Op dat moment schiet de minister van Onderwijs (!) zonder blikken of blozen op mijn Groen-collega Kristof Calvo."

Voorzitter Meyrem Almaci deelt de tweet van Rzoska met het woord "onwaardig" als commentaar. Kamerlid Stefaan Van Hecke doet hetzelfde: "Hoe laag kan een minister vallen?", vraagt hij zich af. "Beseft hij dan echt niet in welke tijdsgeest we leven? Je mag fan zijn van Kristof Calvo of helemaal niet, maar als je niet beseft dat je dit niet doet, dan heb je wel een groot probleem."

"Woorden doen ertoe, daden zeker", zegt minister van Energie Tinne Van de Straeten bij de tweet van Rzoska. "Ik heb hier geen woorden voor en dat is een understatement. Dit doe je niet. Niet met een viroloog, niet met een politicus, gewoon met niemand. Dit. Is. Niet. Normaal."

Ook staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) deelt de tweet van Rzoska. "Degoutant", noemt hij de beelden. "Hier is niets grappigs aan, al zeker niet in de huidige context. Een gewelddadig politiek klimaat creëert een gewelddadig maatschappelijk klimaat. Waarom toch, Ben Weyts?"

Humoristische insteek

Minister Weyts reageert enkel schriftelijk bij monde van zijn woordvoerder bij het persagentschap Belga. "Het ligt er nogal dik op dat de makers van "Shooting stars" een humoristische insteek hebben", zegt hij. "De opname vond trouwens plaats in onverdachte tijden, tijdens de paasvakantie. Er zijn natuurlijk altijd mensen die het heel graag heel slecht verstaan, maar dat laat ik voor hun rekening."

Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) treedt Weyts bij. "Ik heb meer schrik van een overgevoelige samenleving dan van misplaatste en flauwe humor", zegt hij op Twitter.

Kamerlid Theo Francken (N-VA) vindt dat er niet te zwaar aan het filmpje met zijn partijgenoot moet worden geteld, maar geeft in "Villa Politica" toe dat het "niet de beste zet van Ben Weyts" is.

Bekijk hier een langer fragment van "Shooting stars" met Ben Weyts (GoPlay):

Meest gelezen