Gerenoveerde kasteel Edelhof in Bilzen moet toeristische trekpleister worden in Limburg

De stad Bilzen wil een toeristische trekpleister maken van het gerenoveerde kasteel Edelhof in Munsterbilzen. Het park, de vijver en de wandelpaden rond het kasteel worden daarom vernieuwd. De gemeente zoekt ook nog naar een privé-investeerder die in het kasteel een horecazaak wil starten. 

"We willen een tweede toeristische trekpleister creëren in Bilzen, naast Alden Biesen", zegt schepen van toerisme Bruno Steegen (Beter Bilzen). "En het Edelhof is daar de ideale locatie voor. Op dit domein beginnen wandelroutes richting het Munsterbos en we kijken uit op het Nationaal Park Hoge Kempen. Dit is een fantastische vlakte." 

Om van het kasteel Edelhof een toeristische hub te maken, heeft de stad ambitieuze plannen. De hele omgeving rond het kasteel zal aangepakt worden. "Toen ik klein was voeren hier nog bootjes en waterfietsen op de vijver. Nu wordt die vooral door vissers gebruikt", vertelt Steegen. "De vijver zal daarom helemaal opgefrist worden en krijgt ook een nieuwe uitstraling."

Ook voor het kasteel zelf heeft Steegen grote plannen. "Kandidaten die een horecazaak in het kasteel willen beginnen, mogen zich aanmelden. Zo kunnen we een unieke ontmoetingsplaats voor toeristen creëren", klinkt het. De binnenkant van het kasteel moet wel eerst nog afgewerkt worden. Daar trekt het gemeentebestuur 1,5 miljoen euro voor uit.

Stem van inwoners

De inwoners van Munsterbilzen krijgen ook een stem in de renovatie. Tijdens een participatiemoment kunnen ze hun ideëen over de invulling van de omgeving delen. "Op die manier kunnen we samen van de kasteelsite en het park een nieuwe toeristische trekpleister maken", besluit Steegen.

Meest gelezen