Beatrix Yavuz (rechts)

Tieners in Gent en Rotselaar hekelen "seksistische" kledingvoorschriften op school: "Dubbele standaarden moeten weg"

In Gent en Rotselaar zijn tieners in hun pen gekropen om de kledingvoorschriften in hun school aan te klagen. Die zijn volgens hen seksistisch. In Rotselaar vindt Beatrix Yavuz (14) dat de regels in het Monfortcollege voor meisjes strenger zijn dan voor jongens. In Gent willen de leerlingen van het Sint-Pietersinstituut dan weer dat de regels genderneutraal zijn.

In het Montfortcollege in Rotselaar is er discussie over de kledingvoorschriften in het schoolreglement. De directeur schreef een brief aan de leerlingen en ouders waarin staat dat blote buiken en extreem korte rokjes niet kunnen. Maar op deze warme dagen houden niet alle leerlingen zich daaraan. Daarom schreef de directeur een brief aan de leerlingen en hun ouders om hen te herinneren aan de voorschriften. 

Die brief kwam niet goed aan bij leerlinge Beatrix Yavuz (14), die vindt dat vooral meisjes geviseerd worden. "Ik vond dat hij die mail naar de meisjes had gericht en niet naar de jongens. Het ging in de mail duidelijk over de kleding van de meisjes, niet die van jongens. Want meisjes krijgen altijd kritiek, en jongens niet", zegt Beatrix aan Radio 2 Vlaams-Brabant.

Brief terug

Beatrix schreef de directeur dan ook een brief.  “Aangezien u in deze mail alleen maar de kledingstijl van meisjes bekritiseert, hoop ik ook dat er een andere mail volgt over de kledij van jongens”, schrijft ze. “Jongens zien er dikwijls ook niet gepast gekleed uit. Meestal kunnen we hun onderbroek zien boven hun broek. Dat is ook niet erg "gepast". Als jongens een knoopje meer van hun hemd open zetten, zou er ook geen probleem mee zijn. Hoewel dit bij meisjes als "ongepast" aanschouwd wordt, en we vervolgens naar het secretariaat gestuurd worden om daar een T-shirt te halen.”

We gaan volgend jaar een projectje doen om te kijken of er duidelijkere afspraken moeten gemaakt worden

Bart Schollen, directeur

"We gaan dat sowieso volgend jaar via de leerlingenraad bespreekbaar maken", zegt directeur Bart Schollen. "Dat is ook de gewoonte op een school, een schoolreglement wordt in de schoolraad mee geadviseerd. En de leerlingen zitten daar in, dus we gaan daar volgend jaar wel een projectje rond doen om te kijken of daar andere duidelijkere afspraken moeten komen waarin iedereen zich dan kan vinden." 

De directeur heeft ondertussen ook Beatrix al uitgenodigd voor een gesprek.  En Beatrix ... die trok vandaag met een uitstekende onderbroek in lange jeans naar school. 

De bedoeling is om het schoolreglement aan te passen zodat het genderneutraal wordt

Tita Ghijs, lid van de leerlingenraad in Gent

Ook de leerlingen van het Sint-Pietersinstituut in Gent willen dat het reglement rond het strikte schooluniform wordt aangepast. Rokjes mogen niet korter dan een hand boven de knie voor meisjes en jongens met oorbellen, nagellak of make-up krijgen een waarschuwing. 

"De kleurenregels horen erbij, als blauwtjes van Gent, maar jongens opleggen dat ze geen oorringen of rokken mogen dragen, kan echt niet meer de dag van vandaag", zegt Tita Ghijs, lid van de leerlingenraad. Er komt nu overleg met de directie na onder meer een petitie en een open brief. "Er zijn dubbele standaarden, iedereen moet op school zichzelf kunnen zijn."

Niet meteen verandering

Met de 100 dagen-week als aanleiding besloten de leerlingen in februari om hun bezorgdheden rond de uniformregels aan te kaarten. Ze deden een genderswap: de jongens droegen de outfits van de meisjes en omgekeerd. "Maar de directie was het daar niet mee eens", legt Tita uit. "De jongens kwamen in rokjes naar school en dat mag niet volgens het reglement." Het opende meteen de discussie, vooral over de strikte regels die gelden voor jongens. 

Hoewel de aanzet nu gegeven is, zal een echte aanpassing van het reglement nog even uitblijven. "Natuurlijk vraagt dat tijd. Het is niet iets dat van de ene dag op dag andere kan gebeuren", zegt Tita. "Het moet door verschillende bestuursorganen, zoals de schoolraad en het bestuur, maar we gaan toch ook kijken wat kan op korte termijn." Ook de directie staat open voor aanpassingen en wil tot een overeenkomst komen met zowel leerlingen als ouders. Maar de concrete uitwerking moet nog besproken worden. 

In heel wat scholen bestaan er regels over kleren. Ons jeugdjournaal "Karrewiet" vroeg aan jongeren wat zij daarvan vinden. Bekijk hier de reportage:

Videospeler inladen...

Meest gelezen