Chase2BE

Er zijn warmte-onweders op komst en daar zijn stormjagers blij om

Daan De Meulemeester, oprichter van Chase2BE, een groep stormjagers uit Gent die vandaag 10 jaar bestaat, is enthousiast dat het binnenkort zal onweren. Voor stormjagers zijn de zonnige dagen van de afgelopen periode niet zo interessant: "Het is al kalm geweest in België de afgelopen jaren."

De afgelopen dagen zijn warm en zomers geweest. Maar er hangen warmte- onweders in de lucht en daar zijn stormjagers zoals Daan De Meulemeester uit Gent blij om. Hij richtte 10 jaar geleden de groep Chase2BE op, een vereniging van enthousiaste stormjagers. Een stormjager is iemand die echt "op stormen jaagt". 

Beluister het interview en/of lees verder.

Chase2BE

Fascinatie voor stormen

"Het begon allemaal 10 jaar geleden met een drietal stormchasers. Zij begonnen meer en meer af te spreken om te jagen op stormen", zegt De Meulemeester. "Vanuit die drie is het collectief Chase2BE opgericht. Veel leden in de vereniging zijn al van kleins af aan gefascineerd door stormen. Soms ook gekoppeld met een angst ervoor."

Een "stormchaser" wil de storm zelf kunnen zien en op foto vastleggen

Stormjager Daan De Meulemeester

Maar wat doet een stormjager eigenlijk? "Een stormchaser is gefascineerd door een storm. Bovenal willen wij die zelf kunnen zien", zegt De Meulemeester. De leden nemen dus, over het algemeen, de auto en rijden echt naar de plek waar het ergste onweer bezig is. "We willen de structuren van zo'n storm zelf op beeld kunnen vastleggen op foto en op video." Maar de stormjagers zien het niet enkel als een speciale hobby, ze willen ook mensen waarschuwen: "We vinden dat dat deel is van ons takenpakket."

Lees verder onder de foto die een lid van Chase2BE maakte.

Chase2BE

Hagelstorm match Rode Duivels 2014

In België zelf is het niet altijd interessant om op stormen te jagen, vertelt De Meulemeester: "Het is de afgelopen jaren al kalm geweest. Goed voor mensen die er schade van ondervinden natuurlijk." De meest memorabele storm voor hem van de afgelopen 10 jaar was in 2014: "Tijdens een pinksterweekend was er een storm met heel grote hagelstenen die over Sint-Niklaas en Antwerpen raasde. En de grote hagelstorm over het Koning Boudewijnstadion tijdens de match van de Rode Duivels. Dat was naar Belgische standaard vrij uniek."

Lees verder onder de foto van de hagelstorm tijdens de oefeninterland van de Rode Duivels tegen Tunesië in 2014. Toen is de wedstrijd zelfs even stilgelegd.

Belga Image

10 jaar

De groep stormjagers bestaat vandaag 10 jaar en wil haar opgedane kennis delen via "Learn2BE": "Dat project hebben we opgericht omdat we het bredere publiek willen laten kennismaken met meteorologie en stormchasen", zegt De Meulemeester. "We merken via onze sociale media dat veel mensen geïnteresseerd zijn in extreem weer en onweer. We vinden het belangrijk dat mensen weten wat ze zien, en wat daar de gevolgen van kunnen zijn. Daarnaast kan ons netwerk groter worden en zo kunnen we meer en betere waarschuwingen geven ook."

Meest gelezen