Pascal De Munck

Kolonie oeverzwaluwen nestelt zich in Antwerpse wijk Nieuw Zuid: "Dit is hoogst uitzonderlijk"

Zo'n 150 oeverzwaluwen zijn neergestreken in het park van de Antwerpse wijk Nieuw Zuid en dat is heel uitzonderlijk volgens Natuurpunt. "De laatste jaren zie je amper nog zwaluwen in stedelijke omgevingen. Toen we werden gecontacteerd door een opmerkzame bewoner van Nieuw Zuid, ben ik meteen zelf komen kijken”, zegt vogelkenner Joris Van Reusel van Natuurpunt.

De 150 oeverzwaluwen kozen wel een heel uitzonderlijke plek om hun nest te maken: het park van de nieuwe woonwijk Nieuw Zuid. En dat is best een opvallende locatie zegt Joris Van Reusen van Natuurpunt. "Normaal zien we ze vooral aan grachten, beken, kusten, rivierdelta’s, duingebieden en zandoevers. Door de bouwwerken hier is er flink wat zand omgewoeld en dat heeft de dieren wellicht aangetrokken. Normaal vinden we ze niet makkelijk in een stedelijk gebied". Samen met projectontwikkelaar Triple Living en landschapsarchitect Bas Smets doet Natuurpunt er alles aan om de broedplaats te beschermen.

Beschermde diersoort

Oeverzwaluwen zijn ook een beschermde diersoort. De populatie neemt elk jaar af in Vlaanderen en er zijn momenteel nog maar een paar soorten in ons land. Daarom is hun broedplek nu afgeschermd met hekken en informatieborden.  

De bedoeling is om in het park Nieuw Zuid een permanente broedplaats te maken, zegt Joris. “Oeverzwaluwen zijn redelijk honkvaste dieren. Eens ze een aangename nestplaats hebben gevonden, hebben ze de neiging om die weer op te zoeken als ze uit Midden-Afrika terugkeren. Daarom willen we graag samenwerken met Nieuw Zuid, zodat de dieren volgend jaar met een gerust hart kunnen terugkeren.”

Meest gelezen