Radio 2

Beschadigde beeldjes van Iepers Belfort kunnen vervangen worden door jouw ontwerp van kattenkopje 

Het Yper Museum organiseert een wedstrijd om 3 beschadigde beeldjes van de Belforttoren te vervangen door beelden van katten. Het ontwerp van de winnaars zal zo ook Unesco Werelderfgoed worden op de Lakenhallen. Iedereen kan aan de wedstrijd deelnemen, maar het ontwerp moet wel voldoen aan enkele voorwaarden. 

De Lakenhallen en het Belfort in Ieper krijgen momenteel een grondige opknapbeurt. Ook de beeldjes op de fries van de belforttoren worden gerestaureerd. Helaas zijn 3 beeldjes door weer en wind helemaal beschadigd en onherkenbaar. Het is onmogelijk om het origineel terug te vinden, daarom worden ze vervangen door 3 nieuwe beelden van katten. 

De 3 kopjes zullen een mooie plek krijgen op de Lakenhallen, wat Unesco Werelderfgoed is. Dat vertelt Stijn Fertin van de technische dienst: "2 kopjes krijgen een prachtig plekje, want die zullen aan de marktzijde van de Belforttoren komen. Die hangen ter hoogte van de dakgoten van de Lakenhallen zelf. Dat is ongeveer op 12 meter hoog, dus die kan je tot in detail zien. Het derde beeldje zal iets hoger liggen op 33 meter. Dat komt net onder het uurwerk aan de kant van het gerechtsgebouw".  

De 3 Belfortkatjes zullen de eerste en ook enige katten zijn op de Lakenhallen. "De beeldjes staan symbool voor Ieper als kattenstad. In de middeleeuwen dacht men dat katten het kwade met zich meebrachten. Daarom gooiden Ieperlingen eeuwenlang elk jaar tijdens de jaarmarkten enkele katten van de belforttoren. De beelden worden een eerbetoon aan alle katten, die er hebben geleden", zegt Dimitry Soenen, schepen van musea (N-VA). 

Wedstrijd Yper Museum

Om de 3 beschadigde beeldjes te vervangen met kattenkopjes organiseert het Yper Museum nu een wedstrijd. Iedereen kan een ontwerp doorsturen, maar het ontwerp moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet bijvoorbeeld het ontwerp uitvoerbaar zijn in steen. Deelnemers moeten dus opletten met te kleine details en te veel kleur. 

(Lees verder onder de foto) 

Radio 2

Kandidaten kunnen hun ontwerp binnen brengen of opsturen naar het Yper Museum (ypermuseum@ieper.be) tot en met 2 juli. Een jury van het restauratieteam Juxta-ÁRTER en Momument Group kiezen samen met vertegenwoordigers van de stad Ieper de winnaars. Ze letten op de creativiteit, herkenbaarheid en of het ontwerp praktisch uitvoerbaar is. 

De 3 winnaars worden dan uiteindelijk voorgesteld op 8 augustus, ook gekend als internationale kattendag en zullen elk een geldprijs ontvangen van 500 euro. "Deze wedstrijd is een stap in ons grote participatieproject. Zo wordt de restauratie van de Lakenhallen een project voor iedereen, zowel voor Ieperlingen als voor toeristen", besluit Philip Bolle, schepen van onroerend erfgoed (Vooruit). 

Meest gelezen