De Westerbegraafplaats in Gent waar de vermoedelijke groepsverkrachting gebeurde.
All rights reserved (c) 2021

Twee meerderjarige verdachten van vermoedelijke groepsverkrachting 14-jarig meisje blijven maand langer in cel

De twee meerderjarige verdachten van de vermoedelijke groepsverkrachting van een 14-jarig meisje blijven een maand langer in de cel. Dat heeft de raadkamer in Gent beslist. Gisteren werd duidelijk dat de politie 5 tieners tussen 14 en 19 jaar had opgepakt die twee weken geleden een 14-jarig meisje zouden hebben verkracht op de Westerbegraafplaats in Gent. Ze zouden er beelden van gemaakt hebben en die ook verspreid hebben. Het meisje stapte daarna uit het leven. 

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan bellen naar het gratis nummer 1813 of surfen naar www.zelfmoord1813.be.

Heb je nood aan een gesprek? Dan kan je terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106 of via chat op www.tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via awel.be.

De 5 verdachten zijn allemaal tieners, twee van hen zijn 18 en 19 jaar, meerderjarig dus. Zij werden vandaag door de raadkamer in Gent alvast aangehouden, ze moeten dus een maand langer in de cel blijven. De drie andere verdachten zijn minderjarig. Het zou gaan om een 14-jarige en zijn 16-jarige broer, zij werden geplaatst in een gesloten jeugdinstelling. Een derde minderjarige, van 15 jaar, zit in een andere gesloten jeugdinstelling. De jeugdrechter besliste vanmiddag over die laatste om de plaatsing te verlengen.

De advocaat van de 19-jarige, Steven De Canck, had de vrijlating onder voorwaarden gevraagd voor zijn cliënt. Hij verwees naar zijn blanco strafblad. Maar de raadkamer is daar dus niet op in gegaan. "We hebben dat gevraagd ja, ik ga het nu bespreken met mijn cliënt (...) Maar ik denk niet dat beroep aan de orde is (...) Ik moet hier in het belang van mijn cliënt staan, en dat is momenteel nederig, geen commentaar geven en met alle respect", liet De Canck kort optekenen.

Wat is er gebeurd?

Omdat het over een delicate zaak gaat - waar ook minderjarigen bij betrokken zijn - is het parket van Oost-Vlaanderen bijzonder karig met commentaar. De verkrachting zou twee weken geleden hebben plaatsgevonden op het Westerkerkhof in Gent. Het 14-jarig meisje uit Gavere zou er afgesproken hebben met een vriend, maar toen ze daar aankwam, waren er nog 4 andere jongens bij.

Ik sta hier in het belang van mijn cliënt. En op dit moment is dat nederig, zonder commentaar en met alle respect

Steven De Canck, advocaat van een verdachte

De tieners zouden haar verkracht en aangerand hebben en ook beelden gemaakt hebben daarvan, en die ook verspreid hebben op sociale media. Ook het meisje zou die beelden gezien hebben. Ze stapte daarna uit het leven. De feiten kwamen pas na de zelfdoding aan het licht, het meisje zou enkel een vriendin in vertrouwen hebben genomen. Heel wat experten riepen dan ook op om altijd een klacht neer te leggen, en er over te praten met je ouders of met een vertrouwenspersoon.

De verkrachting op zich is al een strafbaar en bijzonder ernstig feit, dat er ook beelden van werden gemaakt en werden verspreid neemt het parket van Oost-Vlaanderen ook mee in beschouwing. Volgens onze informatie is de kwalificatie van het onderzoek op dit moment "verkrachting, aanranding van de eerbaarheid, en het nemen en verspreiden van foto's die de persoonlijke integriteit in gevaar kunnen brengen". En het parket heeft er ook een verzwarende omstandigheid aan toegevoegd, namelijk "dat de feiten tot de dood van het slachtoffer hebben geleid". Dat laatste betekent dus dat het gerecht onderzoekt of er een link gelegd kan worden tussen de zelfdoding, de verkrachting, en de verspreide beelden daarvan.

Wat doet de politiek?

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) heeft samengezeten met de grote spelers, zoals Facebook, om de verspreiding van zulke beelden tegen te gaan en zelfs te voorkomen. Dat zei hij in "Terzake". Voorts werkt men op federaal niveau aan zwaardere straffen voor verkrachting.

Op Vlaams niveau kijkt minister van Welzijn Wouter Beke vooral naar strengere straffen voor jeugddelinquenten als het gaat over verkrachting en preventie en eerstelijnszorg via de Centra voor Algemeen Welzijnswerk (CAW's).

Bekijk het gesprek met ministers Van Quickenborne en Beke in "Terzake" (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

"Verkrachting ook voor minderjarigen strafbaar maken"

Ook Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) wil dat het jeugddelinquentierecht wordt verstrengd zodat ook minderjarigen kunnen worden opgesloten voor verkrachting. Ze heeft dat gezegd in "Villa Politica". "We gaan verkrachting ook bij minderjarigen strafbaar maken", zegt ze. "We gaan mogelijk maken dat minderjarigen hiervoor opgesloten kunnen worden." Vrijdag wordt daarover een decreet goedgekeurd. Daarin is sprake van straffen tot 7 jaar opsluiting. 

Het jeugdrecht (dat geldt voor minderjarigen) is geen strafrecht. Een jeugdrechter spreekt dus in principe geen straffen uit, maar kan wel tijdelijke maatregelen of sancties nemen. Een van de meest verregaande daarvan is de plaatsing in een gesloten instelling, wat in dit geval voor de drie minderjarigen dus wel al gebeurde.

Bekijk hieronder het interview met Zuhal Demir in "Villa Politica":

Videospeler inladen...

Meest gelezen